PrzepisDania główneCukinia podana w formie pysznej lasagne - bardzo smaczne i efektowne danie

Cukinia podana w formie pysznej lasagne - bardzo smaczne i efektowne danie

Cukinia podana w formie pysznej lasagne - bardzo smaczne i efektowne danie
Pyszności
09.08.2016 17:30, aktualizacja: 01.06.2017 14:01

Lasagne kojarzy nam się z daniem na bazie makaronu. Chciałabym dzisiaj zaproponować ci mniej kaloryczną wersję tego dania, a mianowicie lasagne z cukinii.

Cukinia to warzywo, które pochodzi z Ameryki Południowej. Właściwości tego warzywa jest mnóstwo, między innymi jest niskokaloryczna, lekkostrawna, posiada dużo minerałów i witamin, odkwasza organizm i chroni przed rakiem żołądka, a do tego wszystkiego smakuje znakomicie.

A więc, do dzieła. Oto moja propozycja dania na bazie cukinii.

Składniki:

  1. 400 g ser ricotta
  2. 220 g parmezan starty
  3. 2 szt. jajka
  4. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 1 szt. cukinia
  8. 230 g sos marinara
  9. 230 g starta mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż ser ricotta, 170 g startego parmezanu, jajka, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Odetnij końcówki cukinii, a następnie pokrój ją w paski o grubości ok. 3 mm
3. Dno naczynia żaroodpornego nasmaruj sosem pomidorowym.
4. Każdy pasek cukinii nasmaruj mieszanką z sera ricotta, sosem pomidorowym i posyp startym serem mozzarella.
5. Każdy pasek cukinii zwiń w roladkę.
6. Wszystkie roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, jedna przy drugiej. Posyp ich wierzch pozostałą ilością startego parmezanu. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 30 minut.
7. Po 30 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także