PrzepisDania główneCukiniowe naleśniki z jajkiem w koszulce

Cukiniowe naleśniki z jajkiem w koszulce

Cukiniowe naleśniki z jajkiem w koszulce
Pyszności
04.06.2021 17:00, aktualizacja: 20.03.2024 13:17

Cukiniowe naleśniki z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską to idealna kombinacja smakowa. Po prostu nie da się im odmówić. Ślinka cieknie od samego patrzenia 👍

Do przygotowania naszych naleśników wykorzystaliśmy blender marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. cukinia
  2. 2 szt. jajka
  3. 2 plastry szynka parmeńska
  4. 60 ml ocet
  5. 1 l wrzątek
  6. 1 szczypta sól

Ciasto na naleśniki

  1. 2 ząbki czosnek
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  5. 1 szt. jajko
  6. 1/2 szkl. mleko
  7. 100 g mąka
  8. 30 g parmezan

Sposób przygotowania:

1. Zetrzyj cukinie na tarce.

Obraz

2. Następnie zacznij pracę nad ciastem do naleśników. W tym celu połącz: jajko, mleko, mąkę, parmezan, czosnek, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia.

Obraz

3. Do gotowego ciasta dodaj startą na tarce cukinię. Dokładnie wymieszaj, po czym usmaż z powstałej mieszanki naleśniki.

Obraz

4. W międzyczasie zagotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Teraz dolej ocet i przygotuj jajka w koszulce.

Obraz

5. Stwórz z naleśników wieżyczkę, po czym umieść na wierzchu po plastrze szynki parmeńskiej i jajku w koszulce.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także