Curry z kalafiorem

Curry z kalafiorem to nasza najnowsza miłość. Nie dość, że świetnie smakuje i jest proste w przygotowaniu, to jeszcze genialnie się prezentuje.
Zobacz także: Placuszki twarogowe
Składniki:
Porcje- 1 szt. kalafior mały
- 3 łyżki olej kokosowy
- 1 szt. cebula
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżeczka imbir mielony
- 1 łyżeczka kurkuma
- 1 łyżeczka kumin mielony
- 1/3 łyżeczki pieprz cayenne
- 1/2 szt. limonka sok
- 400 g pomidory krojone w sosie własnym
- 200 ml mleczko kokosowe
- 1/3 szkl. świeża kolendra posiekana
- 1 łyżka sól
- 1 ząbek czosnek
- 100 ml woda
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od podzielenia kalafiora na mniejsze różyczki.
- Następnie podsmaż w garnku cebulę. Po chwili dodaj do niej kurkumę, pieprz cayenne, imbir mielony, kumin i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj.
- Jako kolejne składniki dodaj: czosnek, różyczki kalafiora, sok z limonki, pomidory krojone, mleczko kokosowe i wodę. Mieszankę gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Przed podaniem dodaj sól i świeżą kolendrę.
- Smacznego!
Komentarze