in

Cynamonowe babeczki z jabłkami

Dziś przychodzimy z przepisem na pyszny i zarazem oryginalny deser, którego nie możecie przegapić. Ślinka cieknie od samego patrzenia 🙂

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Na cieście francuskim rozprowadź roztopione masło. Następnie rozsyp na nim cynamon i zwiń w rulon. Podziel ciasto na małe kawałki.
    Na cieście francuskim rozprowadź roztopione masło. Następnie rozsyp na nim cynamon i zwiń w rulon. Podziel ciasto na małe kawałki.
  2. Z powstałych kawałków utwórz spód przyszłej babeczki - jak na zdjęciu poniżej.
    Z powstałych kawałków utwórz spód przyszłej babeczki - jak na zdjęciu poniżej.
  3. Rozsmaruj na kawałkach ciasta roztrzepane jajko. Odstaw formę na bok.
    Rozsmaruj na kawałkach ciasta roztrzepane jajko. Odstaw formę na bok.
  4. W misce połącz ze sobą biały cukier, mąkę, cynamon (łyżeczka) i jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
    W misce połącz ze sobą biały cukier, mąkę, cynamon (łyżeczka) i jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż powstały farsz do formy na muffinki. Na wierzchu ułóż krążki z ciasta francuskiego.
    Przełóż powstały farsz do formy na muffinki. Na wierzchu ułóż krążki z ciasta francuskiego.
  6. Rozsmaruj na wierzchu roztrzepane jajko. Posyp brązowym cukrem i zrób w każdej babeczce otwór. Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 30 minut.
    Rozsmaruj na wierzchu roztrzepane jajko. Posyp brązowym cukrem i zrób w każdej babeczce otwór. Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 30 minut.
  7. Gotowy deser podawaj z lodami i polewą czekoladową.
    Gotowy deser podawaj z lodami i polewą czekoladową.