PrzepisDeseryCynamonowe babeczki z jabłkami

Cynamonowe babeczki z jabłkami

Cynamonowe babeczki z jabłkami
Pyszności
11.03.2018 17:57, aktualizacja: 03.04.2018 16:07

Dziś przychodzimy z przepisem na pyszny i zarazem oryginalny deser, którego nie możecie przegapić. Ślinka cieknie od samego patrzenia :)

Składniki:

  1. 2 szt. ciasto francuskie
  2. 1/4 szkl. masło roztopione
  3. 5 łyżeczek cynamon
  4. 1 szt. jajko
  5. 3/4 szkl. cukier
  6. 3 łyżki mąka
  7. 6 szt. jabłka
  8. 1/4 szkl. brązowy cukier
  9. lody jako dodatek
  10. polewa czekoladowa jako dodatek
Sposób przygotowania:

1. Na cieście francuskim rozprowadź roztopione masło. Następnie rozsyp na nim cynamon i zwiń w rulon. Podziel ciasto na małe kawałki.

Obraz

2. Z powstałych kawałków utwórz spód przyszłej babeczki - jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

3. Rozsmaruj na kawałkach ciasta roztrzepane jajko. Odstaw formę na bok.

Obraz

4. W misce połącz ze sobą biały cukier, mąkę, cynamon (łyżeczka) i jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Przełóż powstały farsz do formy na muffinki. Na wierzchu ułóż krążki z ciasta francuskiego.

Obraz

6. Rozsmaruj na wierzchu roztrzepane jajko. Posyp brązowym cukrem i zrób w każdej babeczce otwór. Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 30 minut.

Obraz

7. Gotowy deser podawaj z lodami i polewą czekoladową.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także