Cynamonowy chlebek na słodko

Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny chlebek na słodko. Znajdziecie w nim cynamonową mieszankę, której nie da się odmówić.



Składniki:
PorcjeCiasto drożdżowe
Cynamonowy miks
- 90 g masło miękkie
- 3/4 szkl. brązowy cukier
- 1,5 łyżeczki cynamon
Polewa
- 3 łyżki masło miękkie
- 1 szkl. cukier puder
- 3 łyżki mleko
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy


Sposób przygotowania:
- W rondelku połącz ze sobą masło i mleko. Mieszanka nie może się zagotować. Następnie odstaw na chwilę i dodaj droższe.
- W misce połącz suche składniki: mąkę, cukier oraz sól.
- Po czym zacznij dodawać mleczną mieszankę i jajka. Mieszaj do chwili uzyskania jednolitego ciasta. Następnie przykryj folią i odstaw na 45 minut.
- W małej misce połącz miękkie masło, cukier brązowy oraz cynamon.
- Mieszankę ułóż na rozwałkowanym cieście. Po czym zwiń w kwadrat i ponownie rozwałkuj. Podziel ciasto na wąskie paski i zwiń jak spirale.
- Ułóż kawałki w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Zwiń w rulon przy pomocy folii spożywczej i odstaw na chwilę. W międzyczasie przygotuj polewę, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier puder, mleko oraz ekstrakt waniliowy.
- Smacznego!
Komentarze