PrzepisDeseryCynamonowy chlebek na słodko

Cynamonowy chlebek na słodko

Cynamonowy chlebek na słodko
Pyszności
06.02.2019 12:00, aktualizacja: 30.10.2019 19:26

Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny chlebek na słodko. Znajdziecie w nim cynamonową mieszankę, której nie da się odmówić.

Składniki:

Cynamonowy miks

  1. 90 g masło miękkie
  2. 3/4 szkl. brązowy cukier
  3. 1,5 łyżeczki cynamon

Polewa

  1. 3 łyżki masło miękkie
  2. 1 szkl. cukier puder
  3. 3 łyżki mleko
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Ciasto drożdżowe

  1. 4 łyżki masło
  2. 300 ml mleko
  3. 1 łyżka drożdże suche
  4. 4 szkl. mąka
  5. 1/3 szkl. cukier
  6. 2 szt. jajka
  7. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. W rondelku połącz ze sobą masło i mleko. Mieszanka nie może się zagotować. Następnie odstaw na chwilę i dodaj droższe.

Obraz

2. W misce połącz suche składniki: mąkę, cukier oraz sól.

Obraz

3. Po czym zacznij dodawać mleczną mieszankę i jajka. Mieszaj do chwili uzyskania jednolitego ciasta. Następnie przykryj folią i odstaw na 45 minut.

Obraz

4. W małej misce połącz miękkie masło, cukier brązowy oraz cynamon.

Obraz

5. Mieszankę ułóż na rozwałkowanym cieście. Po czym zwiń w kwadrat i ponownie rozwałkuj. Podziel ciasto na wąskie paski i zwiń jak spirale.

Obraz

6. Ułóż kawałki w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Zwiń w rulon przy pomocy folii spożywczej i odstaw na chwilę. W międzyczasie przygotuj polewę, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier puder, mleko oraz ekstrakt waniliowy.

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także