PrzepisDeseryCytrynowa tarta

Cytrynowa tarta

Cytrynowa tarta
Pyszności
13.11.2017 17:00, aktualizacja: 11.05.2019 20:44

Uwielbiacie tarty? Jeśli tak, nie możecie przegapić tego przepisu. Ślinka cieknie na sam widok!

Składniki:

Masa cytrynowa

  1. 310 ml woda
  2. 125 ml sok z cytryny
  3. 75 g mąka kukurydziana
  4. 210 g brązowy cukier
  5. 60 g masło
  6. 3 szt. żółtka
  7. 1/4 szkl. skórka z cytryny

Ciasto na tartę

  1. 225 g mąka
  2. 1 szt. żółtko
  3. 140 g masło miękkie

Bezowa warstwa

  1. 4 szt. białka
  2. 100 g cukier
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę, żółtko i masło (miękkie). Z 3 składników stwórz ciastko.

Obraz

2. Rozprowadź powstały produkt w formie na tartę, następnie włóż do rozgrzanego piekarnika (200°Celsjusza) na 10 minut.

Obraz

3. W garnku na palniku połącz ze sobą wodę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i brązowy cukier.

Obraz

4. Następnie dodaj masło, żółtka i skórkę z cytryny.

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj bezową warstwę. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to ubić białka i stopniowo dodawać do nich cukier.

Obraz

6. Kiedy tarta ostygnie rozprowadź na niej przygotowaną masę.

Obraz

7. Rozprowadź bezową masę na wierzchu. Ponownie włóż tartę do piekarnika (190°Celsjusza) na 5 minut.

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także