Czarny las – pyszne ciasto naszego dzieciństwa

Czarny las to kultowe ciasto naszego dzieciństwa, na które zawsze mieliśmy ochotę. Po prostu idealna kombinacja w wykonaniu babci!
Zobacz także: Ciepłe lody z posypką domowej roboty
Składniki:
PorcjeBiszkopt
Masa czekoladowa
- 200 g czekolada gorzka roztopiona
- 6 łyżek cukier puder
- 500 ml śmietanka 30%
- 300 g ser mascaropone
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanka 30%
- 400 g ser mascarpone
- 6 łyżek cukier puder
Pozostałe składniki
- 1 słoik wiśnie w syropie
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier i stopniowo żółtka. Przy pomocy szpatułki dodaj mąkę, kakao i roztopione masło.
- Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj masę, którą przełożysz ciasto. W tym celu połącz ze sobą: śmietankę 30%, ser mascarpone, cukier puder oraz roztopioną gorzką czekoladę (ostudzoną).
- Podziel ostudzony biszkopt na dwie części. Następnie umieść pierwszą warstwę czekoladowej masy i wiśnie w syropie. Dodaj drugą warstwę masy i biszkopt. Wstaw do lodówki.
- I na koniec ostatnia masa ze śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Umieść na wierzchu i ułóż dookoła wisienki. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Smacznego!
Komentarze