Czarny las – pyszne ciasto naszego dzieciństwa

Czarny las to kultowe ciasto naszego dzieciństwa, na które zawsze mieliśmy ochotę. Po prostu idealna kombinacja w wykonaniu babci!

Zobacz także: Ciepłe lody z posypką domowej roboty

Czarny las - pyszne ciasto naszego dzieciństwa12
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Czarny las - pyszne ciasto naszego dzieciństwa
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje
Biszkopt
Masa czekoladowa
Masa śmietankowa
Pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier i stopniowo żółtka. Przy pomocy szpatułki dodaj mąkę, kakao i roztopione masło.
    Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier i stopniowo żółtka. Przy pomocy szpatułki dodaj mąkę, kakao i roztopione masło.
  2. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
    Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
  3. W międzyczasie przygotuj masę, którą przełożysz ciasto. W tym celu połącz ze sobą: śmietankę 30%, ser mascarpone, cukier puder oraz roztopioną gorzką czekoladę (ostudzoną).
    W międzyczasie przygotuj masę, którą przełożysz ciasto. W tym celu połącz ze sobą: śmietankę 30%, ser mascarpone, cukier puder oraz roztopioną gorzką czekoladę (ostudzoną).
  4. Podziel ostudzony biszkopt na dwie części. Następnie umieść pierwszą warstwę czekoladowej masy i wiśnie w syropie. Dodaj drugą warstwę masy i biszkopt. Wstaw do lodówki.
    Podziel ostudzony biszkopt na dwie części. Następnie umieść pierwszą warstwę czekoladowej masy i wiśnie w syropie. Dodaj drugą warstwę masy i biszkopt. Wstaw do lodówki.
  5. I na koniec ostatnia masa ze śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Umieść na wierzchu i ułóż dookoła wisienki. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
    I na koniec ostatnia masa ze śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Umieść na wierzchu i ułóż dookoła wisienki. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
  6. Smacznego!
    Smacznego!

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×