PrzepisCzarny las - pyszne ciasto naszego dzieciństwa

Czarny las - pyszne ciasto naszego dzieciństwa

Czarny las - pyszne ciasto naszego dzieciństwa
Pyszności
26.06.2019 12:00, aktualizacja: 31.10.2019 13:24

Czarny las to kultowe ciasto naszego dzieciństwa, na które zawsze mieliśmy ochotę. Po prostu idealna kombinacja w wykonaniu babci!

Składniki:

Biszkopt

  1. 5 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  2. 1 szczypta sól
  3. 40 g masło roztopione
  4. 1/2 szkl. mąka pszenna
  5. 6 łyżek kakao
  6. 1 szkl. cukier

Masa czekoladowa

  1. 200 g czekolada gorzka roztopiona
  2. 6 łyżek cukier puder
  3. 500 ml śmietanka 30%
  4. 300 g ser mascaropone

Pozostałe składniki

  1. 1 słoik wiśnie w syropie

Masa śmietankowa

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 400 g ser mascarpone
  3. 6 łyżek cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier i stopniowo żółtka. Przy pomocy szpatułki dodaj mąkę, kakao i roztopione masło.

Obraz

2. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj masę, którą przełożysz ciasto. W tym celu połącz ze sobą: śmietankę 30%, ser mascarpone, cukier puder oraz roztopioną gorzką czekoladę (ostudzoną).

Obraz

4. Podziel ostudzony biszkopt na dwie części. Następnie umieść pierwszą warstwę czekoladowej masy i wiśnie w syropie. Dodaj drugą warstwę masy i biszkopt. Wstaw do lodówki.

Obraz

5. I na koniec ostatnia masa ze śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Umieść na wierzchu i ułóż dookoła wisienki. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także