Genialny przepis na czebureki z mięsem

No to przyszedł czas na czebureki w wykonaniu Pyszności. W naszym daniu nie mogło zabraknąć mięsnych kęsków. Po prostu palce lizać!
Zobacz także: Kolorowe roladki schabowe z patelni
Składniki:
PorcjeFarsz mięsny
- 250 g mielone mięso wieprzowe
- 1 szt. cebula
- 1/2 szkl. maślanka
- 1 łyżka majeranek
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 2 łyżki natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
- W garnku połącz ze sobą wodę, sól oraz masło. Po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika i zacznij dodawać stopniowo pół szklanki mąki.
- Mieszaj intensywnie do połączenia wszystkich składników. Odstaw do ostudzenia.
- W misce połącz ze sobą mięso mielone, maślankę, cebulę, majeranek, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Ponownie zajmij się ciastem. W tym celu na blacie umieść resztę mąki, wcześniej przygotowaną mieszankę, jajko i spirytus. Wyrób ciasto, po czym owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 milimetry. Wytnij koła i umieść na nich mięsną mieszankę. Złóż na pół i przy pomocy widelca zrób falbankę.
- Smaż na rozgrzanym oleju.
- Gotowe czebureki możesz podać m.in. ze śmietaną. Smacznego!
Komentarze