Pyszne czekoladki lodowe – idealny deser podczas letnich dni. Koniecznie musisz ich spróbować!

Lody to przepyszny deser, który uwielbiamy chyba wszyscy. Okazuje się jednak, że Polacy zjadają rocznie mniej lodów niż np. mieszkańcy Szwecji czy USA. Spowodowane jest to pewnie tym, iż myślimy że lody to bomba kaloryczna. Lody jednak mają znacznie mniej kalorii niż batonik czy wafelek.

Dzisiaj chciałabym zaproponować ci dwa w jednym, czyli czekoladki lodowe. Może to i odrobina szaleństwa, ale trochę szaleństwa przecież jeszcze nikomu nie zaszkodziło!

Przepis znajdziesz poniżej.

Pyszne czekoladki lodowe - idealny deser podczas letnich dni. Koniecznie musisz ich spróbować!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszne czekoladki lodowe - idealny deser podczas letnich dni. Koniecznie musisz ich spróbować!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a następnie włóż na nią lody. Ugładź je za pomocą łyżki.
    Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a następnie włóż na nią lody. Ugładź je za pomocą łyżki.
  2. Następnie przykryj lody papierem do pieczenia i dociśnij je, aby były gładkie i równomierne. Włóż zamrażarki na całą noc.
    Następnie przykryj lody papierem do pieczenia i dociśnij je, aby były gładkie i równomierne. Włóż zamrażarki na całą noc.
  3. Następnego dnia wyciągnij lody z zamrażarki i wyjmij je z blaszki. Odklej papier do pieczenia i pokrój lody w kostkę. Następnie włóż ponownie do zamrażarki.
    Następnego dnia wyciągnij lody z zamrażarki i wyjmij je z blaszki. Odklej papier do pieczenia i pokrój lody w kostkę. Następnie włóż ponownie do zamrażarki.
  4. Do miseczki włóż czekoladę połamaną w kostki i olej kokosowy. Włóż do mikrofali na 1-2 minuty.
    Do miseczki włóż czekoladę połamaną w kostki i olej kokosowy. Włóż do mikrofali na 1-2 minuty.
  5. Po 1-2 minutach wyjmij miseczkę z mikrofali i dodaj do niej płatki ryżowe. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia.
    Po 1-2 minutach wyjmij miseczkę z mikrofali i dodaj do niej płatki ryżowe. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia.
  6. Kiedy polewa będzie miała temperaturę pokojową, wyjmij lody z zamrażarki.
    Kiedy polewa będzie miała temperaturę pokojową, wyjmij lody z zamrażarki.
  7. Każdy kawałek lodów namocz w tej polewie, po czym przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
    Każdy kawałek lodów namocz w tej polewie, po czym przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
  8. Po godzinie wyjmij gotowy deser z zamrażarki.
    Po godzinie wyjmij gotowy deser z zamrażarki.
  9. I gotowe. Prawda, że wygląda przepysznie?

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×