Czekoladowa chałka

Pyszną chałkę postanowiłam nieco podkręcić i połączyłam ją z najlepszym kremem czekoladowym kremem na świecie! Pychotka ?
Składniki:
PorcjePrzepis na chałkę
Przepis na czekoladowy krem
- 200 g biały cukier
- 25 g kakao
- 5 łyżek śmietanka 30%
- 50 g masło
- 1 szczypta sól
- 1/4 szkl. woda
- 170 g gorzka czekolada posiekana drobno
Sposób przygotowania:
- W mikserze połącz ze sobą mąkę, cukier oraz suche drożdże.
- Następnie zmień końcówkę miksera i dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, żółtka i sól. Kiedy uformuje się ciasto, przełóż je do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Po godzinie dobrze rozwałkuj ciasto. Następnie nałóż czekoladowy krem. Aby go przygotować, połącz ze sobą na palniku cukier, kakao, wodę i śmietankę. Po 5 minutach zdejmij garnek z palnika i dodaj czekoladę, masło i sól.
- Ciasto zwiń w rulon.
- Ciasto natnij w połowie. Następnie wykręć jak na zdjęciu poniżej.
- Przełóż do formy i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze