PrzepisDeseryCzekoladowa chałka

Czekoladowa chałka

Czekoladowa chałka
Pyszności
24.10.2018 12:00, aktualizacja: 30.10.2019 19:53

Pyszną chałkę postanowiłam nieco podkręcić i połączyłam ją z najlepszym kremem czekoladowym kremem na świecie! Pychotka ?

Składniki:

Przepis na czekoladowy krem

  1. 50 g masło
  2. 1 szczypta sól
  3. 1/4 szkl. woda
  4. 170 g gorzka czekolada posiekana drobno
  5. 200 g biały cukier
  6. 25 g kakao
  7. 5 łyżek śmietanka 30%

Przepis na chałkę

  1. 3 szkl. mąka
  2. 60 g cukier
  3. 1 łyżeczka drożdże suszone
  4. 2/3 szkl. mleko ciepłe
  5. 60 g masło roztopione
  6. 2 szt. żółtka
  7. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. W mikserze połącz ze sobą mąkę, cukier oraz suche drożdże.

Obraz

2. Następnie zmień końcówkę miksera i dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, żółtka i sól. Kiedy uformuje się ciasto, przełóż je do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Obraz

3. Po godzinie dobrze rozwałkuj ciasto. Następnie nałóż czekoladowy krem. Aby go przygotować, połącz ze sobą na palniku cukier, kakao, wodę i śmietankę. Po 5 minutach zdejmij garnek z palnika i dodaj czekoladę, masło i sól.

Obraz

4. Ciasto zwiń w rulon.

Obraz

5. Ciasto natnij w połowie. Następnie wykręć jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

6. Przełóż do formy i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także