Kategorie Słodkości

Ten magiczny deser, pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, rozkłada się niczym kwiat. Cudo!

Już za chwilę zobaczysz deser – czekoladowa kula, który wyglądy naprawdę cudownie, a do tego jest magiczny. Co czyni go magicznym? Pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, kula rozkłada się niczym kwiat.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować formy w kształcie kuli. Wystarczy, że w wyszukiwarce internetowej wpiszesz frazę „bombka akrylowa”, a wyskoczy ci wtedy kilka ofert sprzedażowych.

Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tego cuda. Przepis poniżej.

Ten magiczny deser, pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, rozkłada się niczym kwiat. Cudo!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
pablo
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Ten magiczny deser, pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, rozkłada się niczym kwiat. Cudo!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Połam białą czekoladę na kostki i włóż je do miseczki. Umieść miseczkę w mikrofali na minutę.
    Połam białą czekoladę na kostki i włóż je do miseczki. Umieść miseczkę w mikrofali na minutę.
  2. Otwórz plastikową kulę i wlej do niej roztopioną białą czekoladę. Następnie zamknij kulę i poobracaj ją dookoła, aby czekolada dokładnie ją pokryła. Włóż do zamrażarki na 30 minut.
    Otwórz plastikową kulę i wlej do niej roztopioną białą czekoladę. Następnie zamknij kulę i poobracaj ją dookoła, aby czekolada dokładnie ją pokryła. Włóż do zamrażarki na 30 minut.
  3. Po 30 minutach otwórz plastikową formę i wyjmij z niej czekoladową kulę.
    Po 30 minutach otwórz plastikową formę i wyjmij z niej czekoladową kulę.
  4. Za pomocą gorącej łyżeczki wygładź krawędzie kuli.
    Za pomocą gorącej łyżeczki wygładź krawędzie kuli.
  5. Opłucz talerz gorącą wodą i osusz go.
    Opłucz talerz gorącą wodą i osusz go.
  6. Umieść kulę na talerzu. Dociśnij ją do niego i delikatnie pookręcaj kulę, jednocześnie cały czas dociskając ją do talerza. Podnieś kulę i odłóż ją na bok.
    Umieść kulę na talerzu. Dociśnij ją do niego i delikatnie pookręcaj kulę, jednocześnie cały czas dociskając ją do talerza. Podnieś kulę i odłóż ją na bok.
  7. Na środku talerza ułóż ciastka i gałkę lodów.
    Na środku talerza ułóż ciastka i gałkę lodów.
  8. Na ciastkach i lodach połóż kulę.
    Na ciastkach i lodach połóż kulę.
  9. Dociśnij kulę do talerza.
    Dociśnij kulę do talerza.
  10. Wokół kuli poukładaj maliny i borówki.
    Wokół kuli poukładaj maliny i borówki.
  11. Połam czekoladę mleczną na kostki i włóż je do miseczki. Dodaj śmietanę kremówkę.
    Połam czekoladę mleczną na kostki i włóż je do miseczki. Dodaj śmietanę kremówkę.
  12. Włóż miseczkę do mikrofalówki na 1 minutę, a po wyjęciu dokładnie pomieszaj.
    Włóż miseczkę do mikrofalówki na 1 minutę, a po wyjęciu dokładnie pomieszaj.
  13. Polej kulę czekoladowym sosem i poczekaj, aż zacznie się rozkładać!
    Polej kulę czekoladowym sosem i poczekaj, aż zacznie się rozkładać!
  14. Efekt jest wręcz wspaniały!
101146