PrzepisDeseryTen magiczny deser, pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, rozkłada się niczym kwiat. Cudo!

Ten magiczny deser, pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, rozkłada się niczym kwiat. Cudo!

Ten magiczny deser, pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, rozkłada się niczym kwiat. Cudo!
Małgosia
30.05.2016 17:03, aktualizacja: 31.05.2017 10:28

Już za chwilę zobaczysz deser - czekoladowa kula, który wyglądy naprawdę cudownie, a do tego jest magiczny. Co czyni go magicznym? Pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, kula rozkłada się niczym kwiat.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować formy w kształcie kuli. Wystarczy, że w wyszukiwarce internetowej wpiszesz frazę "bombka akrylowa", a wyskoczy ci wtedy kilka ofert sprzedażowych.

Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tego cuda. Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 1 tabliczka biała czekolada
  2. 2 szt. ciastka dowolne
  3. 1 gałka lody dowolne
  4. 15 szt maliny
  5. 15 szt. borówki
  6. 1 tabliczka mleczna czekolada
  7. 170 g śmietana kremówka
Sposób przygotowania:
1. Połam białą czekoladę na kostki i włóż je do miseczki. Umieść miseczkę w mikrofali na minutę.
2. Otwórz plastikową kulę i wlej do niej roztopioną białą czekoladę. Następnie zamknij kulę i poobracaj ją dookoła, aby czekolada dokładnie ją pokryła. Włóż do zamrażarki na 30 minut.
3. Połam czekoladę mleczną na kostki i włóż je do miseczki. Dodaj śmietanę kremówkę.
4. Włóż miseczkę do mikrofalówki na 1 minutę, a po wyjęciu dokładnie pomieszaj.
5. Polej kulę czekoladowym sosem i poczekaj, aż zacznie się rozkładać!
6. Efekt jest wręcz wspaniały!
7. Po 30 minutach otwórz plastikową formę i wyjmij z niej czekoladową kulę.
8. Za pomocą gorącej łyżeczki wygładź krawędzie kuli.
9. Opłucz talerz gorącą wodą i osusz go.
10. Umieść kulę na talerzu. Dociśnij ją do niego i delikatnie pookręcaj kulę, jednocześnie cały czas dociskając ją do talerza. Podnieś kulę i odłóż ją na bok.
11. Na środku talerza ułóż ciastka i gałkę lodów.
12. Na ciastkach i lodach połóż kulę.
13. Dociśnij kulę do talerza.
14. Wokół kuli poukładaj maliny i borówki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także