PrzepisDeseryTen magiczny deser, pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, rozkłada się niczym kwiat. Cudo!
Ten magiczny deser, pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, rozkłada się niczym kwiat. Cudo!
Małgosia
30.05.2016 17:03, aktualizacja: 31.05.2017 10:28Już za chwilę zobaczysz deser - czekoladowa kula, który wyglądy naprawdę cudownie, a do tego jest magiczny. Co czyni go magicznym? Pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, kula rozkłada się niczym kwiat.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować formy w kształcie kuli. Wystarczy, że w wyszukiwarce internetowej wpiszesz frazę "bombka akrylowa", a wyskoczy ci wtedy kilka ofert sprzedażowych.
Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tego cuda. Przepis poniżej.
Składniki:
- 1 tabliczka biała czekolada
- 2 szt. ciastka dowolne
- 1 gałka lody dowolne
- 15 szt maliny
- 15 szt. borówki
- 1 tabliczka mleczna czekolada
- 170 g śmietana kremówka
Sposób przygotowania:
1. Połam białą czekoladę na kostki i włóż je do miseczki. Umieść miseczkę w mikrofali na minutę.
2. Otwórz plastikową kulę i wlej do niej roztopioną białą czekoladę. Następnie zamknij kulę i poobracaj ją dookoła, aby czekolada dokładnie ją pokryła. Włóż do zamrażarki na 30 minut.
3. Połam czekoladę mleczną na kostki i włóż je do miseczki. Dodaj śmietanę kremówkę.
4. Włóż miseczkę do mikrofalówki na 1 minutę, a po wyjęciu dokładnie pomieszaj.
5. Polej kulę czekoladowym sosem i poczekaj, aż zacznie się rozkładać!
6. Efekt jest wręcz wspaniały!
7. Po 30 minutach otwórz plastikową formę i wyjmij z niej czekoladową kulę.
8. Za pomocą gorącej łyżeczki wygładź krawędzie kuli.
9. Opłucz talerz gorącą wodą i osusz go.
10. Umieść kulę na talerzu. Dociśnij ją do niego i delikatnie pookręcaj kulę, jednocześnie cały czas dociskając ją do talerza. Podnieś kulę i odłóż ją na bok.
11. Na środku talerza ułóż ciastka i gałkę lodów.
12. Na ciastkach i lodach połóż kulę.
13. Dociśnij kulę do talerza.
14. Wokół kuli poukładaj maliny i borówki.