Dziś w naszej kuchni powstał deser w wersji XXL. Czekoladowa trufla, wypełniona po brzegi karmelową mieszanką, ma w sobie wszystko to, co najlepsze! Lepszej kombinacji nie sposób sobie wyobrazić ?
Zobacz także: Ciasteczka dyniowe z płatkami owsianymi i czekoladą
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1,4 kg gorzka czekolada
- 500 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki kakao
Słony karmel
- 1 szkl. cukier biały
- 100 g masło
- 200 ml śmietanka 30%
- 1 łyżeczka sól
Sposób przygotowania:
- Na ściereczce ułóż wieżyczkę z czekoladowych tabliczek. Owiń dokładnie czekolady i zacznij rozbijać je przy pomocy wałka.
- Przesyp kawałki czekolady do miski. Dodaj podgrzaną śmietankę i dokładnie wymieszaj. Masę czekoladową wstaw do zamrażarki, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
- W międzyczasie przygotuj słony karmel. W tym celu na rozgrzanej patelni rozpuść cukier. Jako kolejne składniki dodaj masło i śmietankę. Na koniec dodaj sól i odstaw do ostudzenia.
- W misce rozprowadź folię spożywczą. Następnie przy pomocy łyżki zacznij tworzyć kulę. Przydatna może okazać się tu gorąca woda, w której od czasu możesz zanurzyć łyżkę, aby łatwiej było nabrać czekoladową mieszankę.
- Kiedy już nadbudujesz wierzch trufli, do środka przelej słony karmel. Zabuduj truflę w całości.
- Dokładnie wygładź górę, tworząc idealną kulę. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Gigantyczną truflę przed podaniem posyp kakao. I gotowe!
Czekoladowa trufla XXLDziś zrobi się mega czekoladowo i karmelowo 😉🍫 Trufla w rozmiarze XXL to jest TO 👍PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/271240
Posted by Pyszności on Sunday, October 27, 2019