Wirtualna Polska

Czekoladowa trufla XXL

czekoladowa trufla

Dziś w naszej kuchni powstał deser w wersji XXL. Czekoladowa trufla, wypełniona po brzegi karmelową mieszanką, ma w sobie wszystko to, co najlepsze! Lepszej kombinacji nie sposób sobie wyobrazić ?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz także: Ciasteczka dyniowe z płatkami owsianymi i czekoladą

Czekoladowa trufla XXL1
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Czekoladowa trufla XXL
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje
Podstawowe składniki
Słony karmel
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Na ściereczce ułóż wieżyczkę z czekoladowych tabliczek. Owiń dokładnie czekolady i zacznij rozbijać je przy pomocy wałka.
    Na ściereczce ułóż wieżyczkę z czekoladowych tabliczek. Owiń dokładnie czekolady i zacznij rozbijać je przy pomocy wałka.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Przesyp kawałki czekolady do miski. Dodaj podgrzaną śmietankę i dokładnie wymieszaj. Masę czekoladową wstaw do zamrażarki, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
    Przesyp kawałki czekolady do miski. Dodaj podgrzaną śmietankę i dokładnie wymieszaj. Masę czekoladową wstaw do zamrażarki, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
  3. W międzyczasie przygotuj słony karmel. W tym celu na rozgrzanej patelni rozpuść cukier. Jako kolejne składniki dodaj masło i śmietankę. Na koniec dodaj sól i odstaw do ostudzenia.
    W międzyczasie przygotuj słony karmel. W tym celu na rozgrzanej patelni rozpuść cukier. Jako kolejne składniki dodaj masło i śmietankę. Na koniec dodaj sól i odstaw do ostudzenia.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. W misce rozprowadź folię spożywczą. Następnie przy pomocy łyżki zacznij tworzyć kulę. Przydatna może okazać się tu gorąca woda, w której od czasu możesz zanurzyć łyżkę, aby łatwiej było nabrać czekoladową mieszankę.
    W misce rozprowadź folię spożywczą. Następnie przy pomocy łyżki zacznij tworzyć kulę. Przydatna może okazać się tu gorąca woda, w której od czasu możesz zanurzyć łyżkę, aby łatwiej było nabrać czekoladową mieszankę.
  5. Kiedy już nadbudujesz wierzch trufli, do środka przelej słony karmel. Zabuduj truflę w całości.
    Kiedy już nadbudujesz wierzch trufli, do środka przelej słony karmel. Zabuduj truflę w całości.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. Dokładnie wygładź górę, tworząc idealną kulę. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
    Dokładnie wygładź górę, tworząc idealną kulę. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  7. Gigantyczną truflę przed podaniem posyp kakao. I gotowe!
    Gigantyczną truflę przed podaniem posyp kakao. I gotowe!
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×