Czekoladowa trufla XXL

Porcje
1
Porcje
1
Składniki
Podstawowe składniki
Słony karmel
Sposób przygotowania
  1. Na ściereczce ułóż wieżyczkę z czekoladowych tabliczek. Owiń dokładnie czekolady i zacznij rozbijać je przy pomocy wałka.
  2. Przesyp kawałki czekolady do miski. Dodaj podgrzaną śmietankę i dokładnie wymieszaj. Masę czekoladową wstaw do zamrażarki, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
  3. W międzyczasie przygotuj słony karmel. W tym celu na rozgrzanej patelni rozpuść cukier. Jako kolejne składniki dodaj masło i śmietankę. Na koniec dodaj sól i odstaw do ostudzenia.
  4. W misce rozprowadź folię spożywczą. Następnie przy pomocy łyżki zacznij tworzyć kulę. Przydatna może okazać się tu gorąca woda, w której od czasu możesz zanurzyć łyżkę, aby łatwiej było nabrać czekoladową mieszankę.
  5. Kiedy już nadbudujesz wierzch trufli, do środka przelej słony karmel. Zabuduj truflę w całości.
  6. Dokładnie wygładź górę, tworząc idealną kulę. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  7. Gigantyczną truflę przed podaniem posyp kakao. I gotowe!
Czekoladowa trufla XXL
Czekoladowa trufla XXL

Dziś zrobi się mega czekoladowo i karmelowo 😉🍫 Trufla w rozmiarze XXL to jest TO 👍PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/271240

Posted by Pyszności on Sunday, October 27, 2019