Czekoladowe ciasteczka z pianką

Słodkości to nasza wielka słabość, z której nie potrafimy zrezygnować 🙂 Jeśli macie podobnie, z pewnością spodoba się Wam nasza dzisiejsza propozycja – pyszne czekoladowe ciasteczka z pianką!
Składniki:
Porcje- 350 g gorzka czekolada
- 3/4 szkl. masło roztopione
- 2 szkl. mąka
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sól
- 1/4 szkl. kakao
- 1 szkl. brązowy cukier
- 3 szt. jajka
- 15 ml ekstrakt waniliowy
- 1,5 tabliczki czekolada
- 1 opakowanie pianki cukrowe
Sposób przygotowania:
- Roztop czekoladę w wodnej kąpieli. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- W kolejnej misce zrób mieszankę z brązowego cukru, jajek oraz ekstraktu waniliowego. Połącz składniki przy pomocy miksera.
- Jako kolejny składnik dodaj czekoladową mieszankę i ponownie użyj miksera.
- Na samym końcu dodaj mieszankę z kakao i wymieszaj. Powstały miks włóż do lodówki na 1-2 godz.
- Po tym czasie uformuj małe kulki i ułóż je w formie do pieczenia. Następnie wstaw do piekarnika (temp. 190 stopni Celsjusza, 10 minut). Wyciąg blachę i dodaj na wierzch kostki czekolady i pianki. Ponownie włóż ciastka do piekarnika (temp. 190 stopni Celsjusza, 4 minuty).
- I to wszystko 🙂
Komentarze