PrzepisDeseryCzekoladowe ciasteczka z pianką

Czekoladowe ciasteczka z pianką

Czekoladowe ciasteczka z pianką
Frania
05.04.2018 17:00, aktualizacja: 05.04.2018 18:03

Słodkości to nasza wielka słabość, z której nie potrafimy zrezygnować :) Jeśli macie podobnie, z pewnością spodoba się Wam nasza dzisiejsza propozycja - pyszne czekoladowe ciasteczka z pianką!

Składniki:

  1. 350 g gorzka czekolada
  2. 3/4 szkl. masło roztopione
  3. 1 opakowanie pianki cukrowe
  4. 2 szkl. mąka
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 1/4 łyżeczki sól
  7. 1/4 szkl. kakao
  8. 1 szkl. brązowy cukier
  9. 3 szt. jajka
  10. 15 ml ekstrakt waniliowy
  11. 1,5 tabliczki czekolada
Sposób przygotowania:

1. Roztop czekoladę w wodnej kąpieli. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. W kolejnej misce zrób mieszankę z brązowego cukru, jajek oraz ekstraktu waniliowego. Połącz składniki przy pomocy miksera.

Obraz

4. Jako kolejny składnik dodaj czekoladową mieszankę i ponownie użyj miksera.

Obraz

5. Na samym końcu dodaj mieszankę z kakao i wymieszaj. Powstały miks włóż do lodówki na 1-2 godz.

Obraz

6. Po tym czasie uformuj małe kulki i ułóż je w formie do pieczenia. Następnie wstaw do piekarnika (temp. 190 stopni Celsjusza, 10 minut). Wyciąg blachę i dodaj na wierzch kostki czekolady i pianki. Ponownie włóż ciastka do piekarnika (temp. 190 stopni Celsjusza, 4 minuty).

Obraz

7. I to wszystko :)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także