PrzepisCzekoladowo-malinowa zebra - ciasto na każdą okazję

Czekoladowo-malinowa zebra - ciasto na każdą okazję

Czekoladowo-malinowa zebra  - ciasto na każdą okazję
Pyszności
19.04.2021 11:00, aktualizacja: 23.04.2021 11:09

Czekoladowo-malinowa zebra to sprawdzony pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

Polewa gnache

  1. 2 szkl. śmietanka 30%
  2. 1,5 szkl. dropsy czekoladowe

Podstawowe składniki

  1. 250 g mąka
  2. 4 szt. jajka
  3. maliny świeże, do dekoracji
  4. cukier puder do dekoracji
  5. 200 g cukier
  6. 1 łyżka proszek do pieczenia
  7. 1 szczypta sól
  8. 1,5 łyżki ekstrakt waniliowy
  9. 240 ml olej roślinny
  10. 240 ml mleko
  11. 35 g kakao
  12. 150 g dżem malinowy

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników: mąki, cukru, soli i proszku do pieczenia.

Obraz

2. W osobnej misce wymieszaj jajka oraz olej.

Obraz

3. Wymieszaj suche i mokre składniki. Na koniec dodaj do całości mleko i ekstrakt waniliowy.

Obraz

4. Podziel powstałą mieszankę w dwóch miskach. Do pierwszej dodaj kakao,

Obraz

5. ...a do drugiej dżem malinowy.

Obraz

6. Umieść na przemian obie mieszanki w formie do pieczenia. Po czym wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. W międzyczasie przygotuj polewę. W tym celu połącz na palniku dropsy czekoladowe i śmietankę.

Obraz

8. Powstałą polewę rozprowadź na cieście. Dodaj dookoła świeże maliny, po czym posyp cukrem pudrem.

Obraz

9. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także