PrzepisDeseryCzekoladowo-miętowe babeczki, dzięki którym poczujesz delikatną nutkę świeżości. Super deser!

Czekoladowo-miętowe babeczki, dzięki którym poczujesz delikatną nutkę świeżości. Super deser!

Czekoladowo-miętowe babeczki, dzięki którym poczujesz delikatną nutkę świeżości. Super deser!
Pyszności
21.06.2016 16:18, aktualizacja: 01.06.2017 14:48

Babeczki, czyli tak zwane muffiny cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Ludzie je pokochali, ponieważ łatwo się je przyrządza i spożywa. Można częstować nimi gości, a nawet zabierać je ze sobą, na przykład do pracy.

Istnieje wiele rodzajów i smaków babeczek. Dzisiaj jednak zaproponuję ci je o smaku czekoladowo-miętowym. Kiedy ich spróbujesz, poczujesz delikatną nutkę świeżości i orzeźwienie. Oprócz tego, są naprawdę smaczne. Dokładna instrukcja, jak je wykonać, znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. Warstwa miętowa:
  2. 225 g serek śmietankowy
  3. 70 g kakao w proszku
  4. 1/2 łyżeczki soda
  5. 110 g masło roztopione
  6. 2 szt. jajka
  7. 60 g cukier
  8. 1 szt. jajko
  9. 1/2 łyżeczki ekstrakt z mięty
  10. 4 krople zielony barwnik spożywczy
  11. 230 g mini chipsy czekoladowe
  12. Warstwa czekoladowa:
  13. 110 g mąka
  14. 220 g cukier
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż serek śmietankowy i delikatnie ubijaj go za pomocą miksera, aż będzie gładki.
2. Do serka dodaj 60 g cukru, 1 jajko, ekstrakt z mięty i zielony barwnik spożywczy. Ubij mikserem na gładką masę.
3. Do zielonej masy dodaj także mini chipsy czekoladowe i wymieszaj za pomocą łyżki.
4. Do osobnej miski włóż 110 g mąki, 220 g cukru, kakao i sodę. Wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło i 2 jajka. Ubij mikserem na gładką masę.
5. Do foremek równomiernie nałóż masę czekoladową, a na masę czekoladową nałóż masę miętową.
6. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut. Po 30 minutach wyjmij babeczki. Możesz udekorować je bitą śmietaną i świeżymi liśćmi mięty.
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także