Czosndogi – hot dogi w nowym wydaniu

Czosndogi, czyli hot dogi na wypasie podbijają Internet, dlatego też przepis na smaczną przekąskę musiał pojawić się również w naszej kuchni 😉
Oczywiście specjalnie z myślą o Was przygotowaliśmy dwie wersje przepisu. Po pierwsze, mamy dla Was recepturę z gotową bułką czosnkową. Po drugie, pokazujemy Wam jak od podstaw przygotować czosnkowe pieczywo. Sami zdecydujcie, która wersja jest dla Was lepsza 😉
Genialne czosndogi przygotowaliśmy przy pomocy OVI SMART marki Philips.
Zobacz także: Fajitas z kurczaka
Składniki:
Porcje- 1 szt. bagietka czosnkowa
- 1/2 szkl. mozzarella
- 2 szt. parówka
- 4 łyżki czerwona kapusta
- 2 szt. ogórek konserwowy
- 1 łyżka pietruszka posiekana
- musztarda do smaku
- 1 szt. bagietka
- 60 g masło roztopione
- 2 ząbki czosnek
- 1 szczypta sól
- 1/4 szkl. pietruszka posiekana
- 1/2 szkl. mozzarella
- 1 szt. pomidor
- 1/2 szt. cebula
- 1/4 szkl. szczypiorek
- 2 szt. parówki
- sos czosnkowy do smaku
Sposób przygotowania:
- Podziel bagietkę na pół. Po czym ponacinaj ją jeszcze w pionie, aby powstała kieszonka.
- W każdej bagietce umieść mozzarellę i parówkę. Zapiekaj w OvI Smart przez 5 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Podpieczoną bagietkę udekoruj według uznania. My postawiliśmy na czerwoną kapustę, ogórka konserwowego, musztardę i pietruszkę.
- Smacznego!
- Ponacinaj bagietkę wzdłuż, tak, aby powstały kieszonki na całej długości. Następnie podziel ją pół i ponacinaj w pionie, jak wyżej.
- Aby przygotować masło czosnkowe połącz: roztopione masło, czosnek, sól i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj, po czym rozprowadź mieszankę na bagietce. Przydatny okaże się tutaj pędzelek.
- Umieść w każdym kawałku bagietki ser i parówkę. Piecz w Ovi Smart przez 5 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Udekoruj podpieczoną bagietkę z parówką według uznania. Tym razem połączyliśmy pomidora, cebulę, sos czosnkowy i szczypiorek.
- Smacznego!
Komentarze