Deser czekoladowy bez pieczenia

Tym razem mamy dla Was genialny deser czekoladowy bez pieczenia. Będzie pysznie, genialnie i fitowo jednocześnie!



Zobacz także: Czekoladowy sernik z gruszkami duszonymi w winiedeser z czekolady
Składniki:
PorcjeSpód
- 200 g suszone daktyle
- 170 g ciastka owsiane
- 3 łyżki ciemne kakao
Masa czekoladowa
- 800 ml mleczko kokosowe
- 1/2 szkl. erytrytol
- 4 łyżki ciemne kakao
- 60 g gorzka czekolada
- 2 łyżeczki agar agar
Dodatki
- 50 g czekolada gorzka rozpuść w kąpieli wodnej


Sposób przygotowania:
- Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby zmiękły.
- Na palniku połącz: mleczko kokosowe, erytrytol, gorzką czekoladę, kakao i agar agar. Zagotuj.
- W międzyczasie połącz w blenderze: daktyle, ciastka owsiane i ciemne kakao.
- Z powstałej mieszanki zrób spód ciasta. Na wierzchu rozprowadź miks z palnika. Kiedy masa ostygnie, wstaw powstałe ciasto do lodówki na 2 godziny.
- Gotowe ciasto udekoruj gorzką czekoladą w płynnej postaci. Smacznego!
Komentarze