Deser jogurtowy z truskawek

Dzisiejszy deser jogurtowy przygotowaliśmy na bazie truskawek. I był to strzał w 10! Kiedy tylko serwujemy go swoim bliskim, znika w mgnieniu oka 😉
Idealnie aksamitną mieszankę truskawkową przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Sernik z Raffaello i Ferrero Rocher
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 200 g kruche ciasteczka
- 40 g masło roztopione
- 400 g jogurt grecki
- 300 g mleko skondensowane
- 400 g truskawki
- 1/2 szt. limonka sok
Polewa czekoladowa
- 200 g czekolada gorzka
- 250 ml śmietanka 30%
- 1/3 szkl. cukier
- 1 łyżka ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki masło
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować truskawkową mieszankę, zmiksuj w blenderze: jogurt grecki, mleko skondensowane, truskawki i sok z limonki.
- W pucharku lodowym ułóż warstwę z pokruszonych ciasteczek z dodatkiem roztopionego masła.
- Teraz przelej mieszankę z blendera i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową, łącząc na palniku: gorzką czekoladę, śmietankę 30%, cukier, ekstrakt waniliowy i masło.
- Ostudzoną polewę czekoladową umieść na wierzchu truskawkowej mieszanki.
- Gotowy deser udekoruj czekoladą, limonką i truskawką. Smacznego!
Komentarze