PrzepisDeser na zimno "czekoladowy wulkan"

Deser na zimno "czekoladowy wulkan"

Deser na zimno "czekoladowy wulkan"
Pyszności
04.09.2019 12:00, aktualizacja: 30.10.2019 12:42

Deser na zimno to jedna z tych rzeczy, którym nie potrafimy powiedzieć stanowcze nie. I tak się składa, że mamy kolejną ciekawą propozycję, którą chcemy się podzielić. A jest to czekoladowy wulkan, który smakuje i wygląda obłędnie ?

Składniki:

  1. 1 opakowanie biszkopty
  2. 1 l śmietanka 30%
  3. 400 g serek mascarpone
  4. 120 g cukier puder
  5. 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  6. 300 ml kawa
  7. 200 g czekolada gorzka roztopiona
  8. kakao do posypania

Sposób przygotowania:

1. W większej misce umieść małą miseczkę (dnem do góry).

Obraz

2. Biszkopty umieść na chwilę w ostudzonej kawie.

Obraz

3. Następnie ułóż je w misce (jeden obok drugiego). Kiedy miska będzie już pełna, odstaw ją na bok.

Obraz

4. Czas na krem. W tym celu ubij śmietankę. Następnie dodaj do niej: serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy.

Obraz

5. Powstałą mieszankę przełóż do miski. Na wierzchu ułóż biszkopty. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Obraz

6. Umieść ciasto na blacie i powoli usuń dużą i małą miskę. W powstałym wgłębieniu umieść roztopioną czekoladę.

Obraz

7. Posyp deser kakao i gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także