Deser na zimno „czekoladowy wulkan”

Deser na zimno to jedna z tych rzeczy, którym nie potrafimy powiedzieć stanowcze nie. I tak się składa, że mamy kolejną ciekawą propozycję, którą chcemy się podzielić. A jest to czekoladowy wulkan, który smakuje i wygląda obłędnie ?
Zobacz także: Pyszne ciasto Kinder Country bez pieczenia
Składniki:
Porcje- 1 opakowanie biszkopty
- 1 l śmietanka 30%
- 400 g serek mascarpone
- 120 g cukier puder
- 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 300 ml kawa
- 200 g czekolada gorzka roztopiona
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- W większej misce umieść małą miseczkę (dnem do góry).
- Biszkopty umieść na chwilę w ostudzonej kawie.
- Następnie ułóż je w misce (jeden obok drugiego). Kiedy miska będzie już pełna, odstaw ją na bok.
- Czas na krem. W tym celu ubij śmietankę. Następnie dodaj do niej: serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
- Powstałą mieszankę przełóż do miski. Na wierzchu ułóż biszkopty. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Umieść ciasto na blacie i powoli usuń dużą i małą miskę. W powstałym wgłębieniu umieść roztopioną czekoladę.
- Posyp deser kakao i gotowe!
Komentarze