Deser na zimno z galaretką

W naszej kuchni powstał dziś wyjątkowy deser na zimno. Nie dość, że skrywa nietypową i ciekawą zarazem niespodziankę, to jeszcze jest w 100 % fitowy!
Masę z orzechów do naszego deseru przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Babeczki leśny mech
Składniki:
PorcjeWarstwa wewnętrzna
- 1 opakowanie galaretka ametystowa
- 150 g jeżyny
- 200 g borówka amerykańska
- 70 g czerwona porzeczka
- 80 g ciemne winogrono
Biszkopt
- 3 szt. jajka
- 40 g ksylitol/erytrytol
- 10 g ciemne kakao
- 30 g mąka ryżowa
Biała warstwa
- 200 g orzechy nerkowca namoczone
- 800 ml mleczko kokosowe
- 2 łyżki agar agar
- 80 g ksylitol/erytrytol
Warstwa wierzchnia
- 1\2 opakowanie galaretka ametystowa
- 100 g borówka amerykańska
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od umieszczenia owoców w formie do pieczenia. Po czym zalej całość galaretką ametystową i wstaw do lodówki do schłodzenia.
- W międzyczasie przygotuj biszkopt. W tym celu ubij białka z ksylitolem. Następnie dodaj do miski: żółtka, mąkę ryżową i kakao.
- Przełóż mieszankę do formy do pieczenia, po czym wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Czas na mieszankę z orzechami nerkowca, którą przygotujesz przy pomocy blendera próżniowego. Umieść w urządzeniu: orzechy nerkowca, ksylitol, mleczko kokosowe i agar agar. Następnie zagotuj mieszankę na palniku.
- Na ostudzonym biszkopcie umieść owoce z galaretką ametystową.
- Przerwę pomiędzy biszkoptem, a mieszanką owocową wypełnij masą z orzechów nerkowca. Na wierzchu rozsyp borówki amerykańskie, po czym wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Po 30 minutach umieść na deserze ostatnią warstwę z galaretki. I chłodź po raz ostatni przez 3-4 godziny.
- Smacznego!
Komentarze