in ,

Zdrowa czekolada

Jeżeli szukasz zdrowej przekąski dla siebie czy też swojej rodziny, właśnie ją znalazłeś – jagodowo-koksowa, którą wykonasz samodzielnie w domu. Bardzo łatwo ją przyrządzić, a smakuje po prostu obłędnie!

Ponadto ten przepis jest bardzo elastyczny. Jeżeli masz ochotę, jagody możesz zastąpić innymi owocami, takimi jakie lubisz najbardziej.

1 PORCJA: 23g

Kalorie: 116 kcal
Białka: 1 g
Węglowodany: 8 g
Błonnik: 3 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż wiórki kokosowe i miksuj tak długo, aż powstanie z nich masa o gęstej konsystencji. W ten sposób przyrządzamy masło kokosowe.
    Przełóż wiórki kokosowe i miksuj tak długo, aż powstanie z nich masa o gęstej konsystencji. W ten sposób przyrządzamy masło kokosowe.
  2. Do masła kokosowego dodaj jagody i ponownie zmiksuj.
    Do masła kokosowego dodaj jagody i ponownie zmiksuj.
  3. Do powstałej masy dodaj także miód, sok z cytryny i olejek waniliowy. Miksuj tak długo, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
    Do powstałej masy dodaj także miód, sok z cytryny i olejek waniliowy. Miksuj tak długo, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
  4. Powstałą masę cienko i równomiernie rozsmaruj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki na godzinę.
    Powstałą masę cienko i równomiernie rozsmaruj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki na godzinę.
  5. Po godzinie wyjmij z zamrażarki i pokrój czekoladę na mniejsze kawałeczki. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je wiórkami kokosowymi i jagodami.
    Po godzinie wyjmij z zamrażarki i pokrój czekoladę na mniejsze kawałeczki. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je wiórkami kokosowymi i jagodami.
  6. Smacznego!