PrzepisDeseryZdrowa czekolada

Zdrowa czekolada

Zdrowa czekolada
Pyszności
15.05.2018 18:30, aktualizacja: 16.05.2018 08:33

Jeżeli szukasz zdrowej przekąski dla siebie czy też swojej rodziny, właśnie ją znalazłeś - czekolada jagodowo-koksowa, którą wykonasz samodzielnie w domu. Bardzo łatwo ją przyrządzić, a smakuje po prostu obłędnie!

Ponadto ten przepis jest bardzo elastyczny. Jeżeli masz ochotę, jagody możesz zastąpić innymi owocami, takimi jakie lubisz najbardziej.

1 PORCJA: 23g

Kalorie: 116 kcal

Białka: 1 g

Węglowodany: 8 g

Błonnik: 3 g

Tłuszcze: 9 g

Składniki:

  1. 300 g wiórki kokosowe
  2. 60 g jagody
  3. 100 ml miód
  4. 15 ml sok z cytryny
  5. 5 kropli olejek waniliowy
  6. 15 ml sok z cytryny
Sposób przygotowania:

1. Przełóż wiórki kokosowe i miksuj tak długo, aż powstanie z nich masa o gęstej konsystencji. W ten sposób przyrządzamy masło kokosowe.

Obraz

2. Do masła kokosowego dodaj jagody i ponownie zmiksuj.

Obraz

3. Do powstałej masy dodaj także miód, sok z cytryny i olejek waniliowy. Miksuj tak długo, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

Obraz

4. Powstałą masę cienko i równomiernie rozsmaruj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki na godzinę.

Obraz

5. Po godzinie wyjmij z zamrażarki i pokrój czekoladę na mniejsze kawałeczki. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je wiórkami kokosowymi i jagodami.

Obraz
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także