Kategorie Słodkości

Z tym przepisem zrobisz Nutellę w swoim domu. To prostsze i tańsze, niż mogłoby się wydawać

Wszyscy bez wyjątku kochają Nutellę! Wspaniała, przepyszna, kremowa masa z orzechami laskowymi, podbiła serca milionów ludzi na całym świecie!

Niektóre z tych osób z pewnością przejadają w postaci sklepowej Nutelli połowę swojej pensji…

Tylko po co? Mamy dla wszystkich smakoszy tego pysznego kremu dobrą wiadomość! Można go wykonać samodzielnie w domu!

Tanim kosztem oraz szybkim i prostym sposobem…

minimalistbaker
minimalistbaker
Z tym przepisem zrobisz Nutellę w swoim domu. To prostsze i tańsze, niż mogłoby się wydawać
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
justyna
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Z tym przepisem zrobisz Nutellę w swoim domu. To prostsze i tańsze, niż mogłoby się wydawać
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 176 °, następnie rozłóż orzechy równomiernie na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na około 12 minut. Gdy je wyciągniesz zawiń w czystą ścierkę i potrząsaj nimi energicznie. W ten sposób usuniesz z nich zbędną skórkę. Oczywiście nie uda się to całkowicie, ale to nic nie szkodzi. Wybierz orzechy i poczekaj aż dokładnie ostygną.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i mieszaj aż uzyskasz gładką konsystencję.
  3. Zblenduj dokładnie orzechy, następnie dodaj olej, cukier, kakao, wanilię oraz sól.
  4. Miksuj, aż masa będzie odpowiednio gładka.
  5. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
  6. Jeżeli przeszkadzają Ci kawałeczki orzechów możesz przetrzeć świeżo zrobioną nutellę przez sitko.
    Jeżeli przeszkadzają Ci kawałeczki orzechów możesz przetrzeć świeżo zrobioną nutellę przez sitko.
  7. Nutella domowej roboty może być odrobinę rzadka, jednak powinna gęstnieć w miarę chłodzenia.
  8. Tak przygotowana i przechowywana w lodówce będzie dobra nawet i przez 2 tygodnie!
Z tym przepisem zrobisz Nutellę w swoim domu. To prostsze i tańsze, niż mogłoby się wydawać
141297