PrzepisDeseryZ tym przepisem zrobisz Nutellę w swoim domu. To prostsze i tańsze, niż mogłoby się wydawać

Z tym przepisem zrobisz Nutellę w swoim domu. To prostsze i tańsze, niż mogłoby się wydawać

Z tym przepisem zrobisz Nutellę w swoim domu. To prostsze i tańsze, niż mogłoby się wydawać
justyna
03.11.2016 13:08, aktualizacja: 02.06.2017 09:33

Wszyscy bez wyjątku kochają Nutellę! Wspaniała, przepyszna, kremowa masa z orzechami laskowymi, podbiła serca milionów ludzi na całym świecie!

Niektóre z tych osób z pewnością przejadają w postaci sklepowej Nutelli połowę swojej pensji...

Tylko po co? Mamy dla wszystkich smakoszy tego pysznego kremu dobrą wiadomość! Można go wykonać samodzielnie w domu!

Tanim kosztem oraz szybkim i prostym sposobem...

huffpost
huffpost

Składniki:

  1. 1 szklanka orzechy laskowe
  2. 340 g czekolada mleczna posiekana
  3. 2 łyżki olej roslinny łagodny, np. rzepakowy
  4. 3 łyżki cukier puder
  5. 1 łyżka kakao niesłodzone
  6. 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
  7. 3/4 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 176 °, następnie rozłóż orzechy równomiernie na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na około 12 minut. Gdy je wyciągniesz zawiń w czystą ścierkę i potrząsaj nimi energicznie. W ten sposób usuniesz z nich zbędną skórkę. Oczywiście nie uda się to całkowicie, ale to nic nie szkodzi. Wybierz orzechy i poczekaj aż dokładnie ostygną.
2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i mieszaj aż uzyskasz gładką konsystencję.
3. Zblenduj dokładnie orzechy, następnie dodaj olej, cukier, kakao, wanilię oraz sól.
4. Miksuj, aż masa będzie odpowiednio gładka.
5. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
6. Jeżeli przeszkadzają Ci kawałeczki orzechów możesz przetrzeć świeżo zrobioną nutellę przez sitko.
7. Nutella domowej roboty może być odrobinę rzadka, jednak powinna gęstnieć w miarę chłodzenia.
8. Tak przygotowana i przechowywana w lodówce będzie dobra nawet i przez 2 tygodnie!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także