Z tym przepisem zrobisz Nutellę w swoim domu. To prostsze i tańsze, niż mogłoby się wydawać

Wszyscy bez wyjątku kochają Nutellę! Wspaniała, przepyszna, kremowa masa z orzechami laskowymi, podbiła serca milionów ludzi na całym świecie!
Niektóre z tych osób z pewnością przejadają w postaci sklepowej Nutelli połowę swojej pensji…
Tylko po co? Mamy dla wszystkich smakoszy tego pysznego kremu dobrą wiadomość! Można go wykonać samodzielnie w domu!
Tanim kosztem oraz szybkim i prostym sposobem…
Składniki:
Porcje- 1 szklanka orzechy laskowe
- 340 g czekolada mleczna posiekana
- 2 łyżki olej roślinny łagodny, np. rzepakowy
- 3 łyżki cukier puder
- 1 łyżka kakao niesłodzone
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 3/4 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 176 °, następnie rozłóż orzechy równomiernie na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na około 12 minut. Gdy je wyciągniesz zawiń w czystą ścierkę i potrząsaj nimi energicznie. W ten sposób usuniesz z nich zbędną skórkę. Oczywiście nie uda się to całkowicie, ale to nic nie szkodzi. Wybierz orzechy i poczekaj aż dokładnie ostygną.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i mieszaj aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Zblenduj dokładnie orzechy, następnie dodaj olej, cukier, kakao, wanilię oraz sól.
- Miksuj, aż masa będzie odpowiednio gładka.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
- Jeżeli przeszkadzają Ci kawałeczki orzechów możesz przetrzeć świeżo zrobioną nutellę przez sitko.
- Nutella domowej roboty może być odrobinę rzadka, jednak powinna gęstnieć w miarę chłodzenia.
- Tak przygotowana i przechowywana w lodówce będzie dobra nawet i przez 2 tygodnie!
Komentarze