PrzepisDeseryDomowe batoniki bez pieczenia z masłem orzechowym, czekoladą i migdałami
Domowe batoniki bez pieczenia z masłem orzechowym, czekoladą i migdałami
Pyszności
16.09.2016 17:08, aktualizacja: 23.05.2017 22:25Batoniki to pyszna przekąska, którą najczęściej kupujemy w sklepie. Można jednak wykonać je samodzielnie w domu. Będą wtedy znacznie zdrowsze, ponieważ nie będą zawierały chemii.
W tym artykule pokażę ci świetny przepis na przyrządzenie domowych batoników bez pieczenia z masłem orzechowym, czekoladą i migdałami. Wyglądają świetnie, ale smakują jeszcze lepiej!
Składniki:
- 500 g czekolada mleczna pokrojona na mniejsze kawałki
- 345 g masło orzechowe
- 2 łyżki masło
- 460 g cukier puder
- 300 g pokruszone herbatniki
- 115 g migdały drobno pokrojone
Sposób przygotowania:
1. Roztop w kąpieli wodnej 200 g czekolady mlecznej wraz z 115 g masła orzechowego.
2. Za pomocą miksera zmiksuj ze sobą masło wraz z 230 g masła orzechowego na gładką masę. Następnie cały czas miksując, dodaj cukier puder. Na koniec dodaj 300 g czekolady oraz pokruszone herbatniki i wymieszaj na niższych obrotach miksera.
3. Uzyskaną masę równomiernie rozłóż w naczyniu.
4. Polej ją z wierzchu wcześniej przygotowaną mieszanką czekoladowo-orzechową oraz posyp drobno pokrojonymi migdałami. Włóż naczynie do lodówki na 1 godzinę.
5. Po godzinie wyjmij naczynie z lodówki. Pokrój na mniejsze kawałki.
6. I gotowe. Smacznego!