Domowe bułki z nutellą i orzechami

Domowe bułki z nutellą i orzechami to nasza najnowsza miłość. Po prostu nie potrafimy im odmówić i jesteśmy pewni, że z Tobą będzie podobnie!



W przygotowaniu domowych bułeczek pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Zobacz także: Tortilla z grillowanymi kęskami
Składniki:
PorcjePozostałe składniki
- 7 g drożdże instant
- 1/4 szkl. olej
- 1/4 szkl. cukier
- 600 g mąka tortowa
- 1/2 szkl. Nutella
- 1/3 szkl. orzechy włoskie posiekane
- 1 szt. jajko


Sposób przygotowania:
- Zmiksuj w blenderze banany, jajka i ciepłe mleko.
- Przelej mieszankę do miski i dodaj suche składniki: drożdże instant, cukier i mąkę tortową.
- Zacznij ugniatać ciasto, pod koniec dodaj olej i dalej ugniataj. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 45 minut).
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj je.
- Na środku umieść trochę nutelli i posiekane orzechy. Zwiń w kulkę i umieść w formie do pieczenia. Posmaruj jajkiem i piecz przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Gotowe bułeczki udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze