Domowe lody Ekipy

Na punkcie lodów Ekipy oszalała cała Polska. Dlatego też postanowiliśmy przygotować ich domową wersję. Wszyscy nasi bliscy pokochali je od pierwszego kęsa.
Do przygotowania sorbetów użyliśmy blendera próżniowego marki Philips.
Zobacz także: Babeczki leśny mech
Składniki:
PorcjeSorbet truskawkowy
- 500 g mrożone truskawki
- 1/4 szkl. cukier
- 1/4 szkl. sok z cytryny
Sorbet cytrynowy
- 8-10 kostek zamrożony sok z cytryny
- kilka listów świeża mięta
- 1/4 szkl. cukier
Polewa
- 500 g lukier plastyczny
- 3-4 łyżki strzelająca posypka
- kilka kropel aromat o smaku gumy balonowej
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania truskawkowego sorbetu. W tym celu zblenduj: mrożone truskawki, sok z cytryny i cukier.
- Teraz czas na sorbet cytrynowy. Aby go przygotować zblenduj zamrożony sok z cytryny, świeżą miętę oraz cukier.
- Przełóż sorbety do pojemniczków i dodaj patyczki do lodów. Tak przygotowane lody mroź przez całą noc.
- Czas na polewę. Rozwałkuj lukier plastyczny i rozprowadź na nim kilka kropel aromatu o smaku gumy balonowej oraz strzelającą posypkę.
- Teraz wystarczy, że owiniesz lód lukrem plastycznym i zmrozisz całość przez 10-15 minut.
- Gotowe!
Komentarze