Domowe lody z KitKat’em w rożku z ciasta francuskiego

Czas na ochłodę!
A skoro ochłoda to wiadomo… lody! 😉
Składniki:
Porcje lodów- 150 g batoniki Kit Kat
- 160 g mleko skondensowane
- 300 ml śmietana 30%
- 1 szt. ciasto francuskie
- 50 ml polewa do lodów
- 20 g posypka do deserów
Sposób przygotowania:
- W malakserze rozdrobnij batoniki KitKat
- Pokruszone batoniki wymieszaj z mlekiem skondensowanym aby uzyskać jednolitą masę
- Ubij śmietanę 30% i dodawaj do KitKat'owej masy delikatnie mieszając
- Przełóż masę lodową do pojemnika i włóż do zamrażarki na noc
- Ciasto francuskie pokrój na 2-centymetrowe paski
- Z papieru stwórz rożki, na które następnie nawiń folie aluminiową. W ten sposób otrzymasz formę na rożki z ciasta francuskiego. Nawijaj wycięte paski na foremki tak aby otrzymać około 10-centymetrowe rożki
- Gdy będą gotowe, włóż je do piekarnika na 10 minut i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza
- Gdy rożki będą gotowe, poczekaj aż ostygną i wypełnij je lodami
- Możesz wykończyć je ulubioną polewą oraz posypką. Gotowe!
Komentarze