Domowe sushi z foremki do lodu w 3 odsłonach

Domowe sushi jest już w zasięgu ręki, a wszystko to dzięki naszemu przepisowi. Co więcej, przygotujesz je w foremce do lodu. Będzie się działo!
Zobacz także: Pulpety z kurczaka i cukinii na obiad
Składniki:
PorcjeRyż - proporcje na 18 sztuk
- 200 g ryż do sushi
- 2 łyżki ocet ryżowy
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sól
1 smak - proporcje na 18 sztuk
- 2 szt. liście alg morskich nori
- 100 g łosoś wędzony
- 1 szt. ogórek szklarniowy
- 20 g wasabi
2 smak - proporcje na 18 sztuk
- 100 g krewetki koktajlowe
- 1 łyżka płatki chili
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 g wodorosty wakame
3 smak - proporcje na 18 sztuk
- 2 szt. liście alg morskich nori
- 100 g paluszki krabowe
- 1 szt. mango
- 1 szt. awokado
- sos Sriracha Mayo
Sposób przygotowania:
- Ugotowany ryż połącz z: octem ryżowym, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel ogórka na pół, po czym obierz go tak, aby zachować skórkę w całości. Następnie podziel ją na cieniutkie słupki.
- W foremce na kostki lodu umieść folię spożywczą.
- Czas na pierwsze sushi. W tym celu umieść w małych otworach nori, ryż, wasabi oraz kawałki łososia.
- Następnie dodaj pałeczki ze skórki ogórka i kolejną warstwę ryżu. I to wszystko.
- Aby przygotować drugi smak, podsmaż na patelni krewetki koktajlowe. Dopraw chilli.
- Na dnie foremki umieść płatki chili. Potem dodaj ryż i podsmażone krewetki.
- Na wierzchu umieść wodorosty wakame i kolejną dawkę ryżu. Gotowe!
- I czas na ostatnią kombinację. Na arkuszu nori ułóż w poziomie mango i paluszki krabowe. Na wierzchu polej sos Sriracha Mayo i posmaruj wolną przestrzeń wodą, po czym zwiń w rulon i podziel go na mniejsze kawałki.
- W foremce ułóż plastry awokado (po 2 sztuki do każdego otworu). Następnie dodaj: ryż, mini ruloniki i ponownie ryż.
- Na wierzchu foremki umieść deskę do krojenia i energicznie odwróć na drugą stronę. Delikatnie usuń foremkę i to wszystko! Smacznego ?
Komentarze