Domowe sushi z foremki do lodu

Porcje
18
Porcje
18
Składniki
Ryż – proporcje na 18 sztuk
1 smak – proporcje na 18 sztuk
2 smak – proporcje na 18 sztuk
3 smak – proporcje na 18 sztuk
Sposób przygotowania
  1. Ugotowany ryż połącz z: octem ryżowym, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj.
  2. Podziel ogórka na pół, po czym obierz go tak, aby zachować skórkę w całości. Następnie podziel ją na cieniutkie słupki.
  3. W foremce na kostki lodu umieść folię spożywczą.
  4. Czas na pierwsze sushi. W tym celu umieść w małych otworach nori, ryż, wasabi oraz kawałki łososia.
  5. Następnie dodaj pałeczki ze skórki ogórka i kolejną warstwę ryżu. I to wszystko.
  6. Aby przygotować drugi smak, podsmaż na patelni krewetki koktajlowe. Dopraw chilli.
  7. Na dnie foremki umieść płatki chili. Potem dodaj ryż i podsmażone krewetki.
  8. Na wierzchu umieść wodorosty wakame i kolejną dawkę ryżu. Gotowe!
  9. I czas na ostatnią kombinację. Na arkuszu nori ułóż w poziomie mango i paluszki krabowe. Na wierzchu polej sos Sriracha Mayo i posmaruj wolną przestrzeń wodą, po czym zwiń w rulon i podziel go na mniejsze kawałki.
  10. W foremce ułóż plastry awokado (po 2 sztuki do każdego otworu). Następnie dodaj: ryż, mini ruloniki i ponownie ryż.
  11. Na wierzchu foremki umieść deskę do krojenia i energicznie odwróć na drugą stronę. Delikatnie usuń foremkę i to wszystko! Smacznego ?