Domowy kebab idealny na imprezę z przyjaciółmi

Tym razem przygotujesz z nami domowy kebab i to w wersji imprezowej. Jeśli chcesz poznać szczegóły, koniecznie przeczytaj ten przepis do końca i obejrzyj poniższe nagranie. Będziesz zachwycony ?



A jeśli potrzebujesz jeszcze jednej inspiracji na imprezową przekąskę, koniecznie skorzystaj z przepisu na tosty na patyku.
Składniki:
Porcje- 6 szt. pierś z kurczaka
- 400 g jogurt naturalny
- 1 szt. cytryna sok
- 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
- 2 łyżki papryka słodka
- 1 łyżka czarny pieprz
- 1 łyżka papryka ostra
- 1 łyżeczka sól
- 2 szt. cebula
- 2 szt. pomidor
- 1/2 szt. sałata lodowa
- 1 szt. cebula czerwona
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od podzielenia filetów z kurczaka na mniejsze kawałki. Następnie przygotuj marynatę do kurczaka, łącząc ze sobą: jogurt naturalny, natkę pietruszki, sok z cytryny, paprykę ostrą i słodką, pieprz oraz sól.
- Zalej filety z kurczaka sosem i przykryj folią aluminiową. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Na blaszce do pieczenia ułóż 4 kawałki cebuli. Następnie wbij w nie patyczki do szaszłyków. Kolejny etap to dodanie zamarynowanego kurczaka.
- Na wierzchu umieść 4 kawałki pomidorów. Wstaw do piekarnika na 40-50 minut, temperatura 170 stopni Celsjusza.
- Podziel kurczaka na mniejsze części, przygotuj dodatki i tortille. Teraz niech każdy z gości przygotuje kebaba według własnego upodobania. Smacznego!
Komentarze