in ,

Domowy żurek

Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w ciągu roku, które spędzamy w gronie najbliższych osób.

A skoro już o nim mowa, postanowiliśmy podzielić się z Wami recepturą na domowej roboty zakwas i żurek. Po prostu palce lizać!

Domowy żurek
Domowy żurek
8
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu
Zakwas na żurek
Żurek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć czosnek na desce do krojenia przy pomocy noża.
    Rozgnieć czosnek na desce do krojenia przy pomocy noża.
  2. Następnie połącz w słoiku: czosnek, liście laurowe, czarny pieprz, sól oraz mąkę. Nie zapomnij dodać również letniej wody i szczelnie zamknąć.
    Następnie połącz w słoiku: czosnek, liście laurowe, czarny pieprz, sól oraz mąkę. Nie zapomnij dodać również letniej wody i szczelnie zamknąć.
  3. Wymieszaj i odstaw na 3-5 dni, codziennie przemieszaj zawartość. Po tym okresie wyjmij z zakwasu liście laurowe i czosnek.
    Wymieszaj i odstaw na 3-5 dni, codziennie przemieszaj zawartość. Po tym okresie wyjmij z zakwasu liście laurowe i czosnek.
  4. Na patelni podsmaż osobno boczek i cebulę.
    Na patelni podsmaż osobno boczek i cebulę.
  5. W garnku podgrzej bulion. Po chwili dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, chrzan i majeranek.
    W garnku podgrzej bulion. Po chwili dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, chrzan i majeranek.
  6. Na samym końcu dodaj zakwas i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
    Na samym końcu dodaj zakwas i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  7. Podawaj z ulubionymi składnikami. Smacznego!
    Podawaj z ulubionymi składnikami. Smacznego!