Domowy żurek

Porcje
8
Porcje
8
Składniki
Żurek
Sposób przygotowania
  1. Rozgnieć czosnek na desce do krojenia przy pomocy noża.
  2. Następnie połącz w słoiku: czosnek, liście laurowe, czarny pieprz, sól oraz mąkę. Nie zapomnij dodać również letniej wody i szczelnie zamknąć.
  3. Wymieszaj i odstaw na 3-5 dni, codziennie przemieszaj zawartość. Po tym okresie wyjmij z zakwasu liście laurowe i czosnek.
  4. Na patelni podsmaż osobno boczek i cebulę.
  5. W garnku podgrzej bulion. Po chwili dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, chrzan i majeranek.
  6. Na samym końcu dodaj zakwas i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  7. Podawaj z ulubionymi składnikami. Smacznego!