Dorszowe placuszki

Kolejna fitowa potrawa wjechała dziś na nasz kanał. Na naszej stronie nie mogło zabraknąć więc przepisu, w którym wyjaśnimy jak stworzyć to pyszne danie. Tym razem w roli głównej dorsz ?



Składniki:
Porcje- 1 filet dorsz
- 1/2 szt. sok z cytryny
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 szczypty sól (z podziałem na pół)
- 2 szczypty pieprz (z podziałem na pół)
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 1 szt. czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana drobno
- 1/3 szkl. otręby pszenne
- 2 szt. jajka
- 400 g ryż
Sposób przygotowania:
- Filet z dorsza skropl sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Następnie dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Rozdrobnij rybę na mniejsze kawałki.
- Podsmaż na patelni cebulę i czerwoną paprykę
- Następnie połącz je z upieczonym dorszem, posiekaną pietruszką, otrębami pszennymi, jajkami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej mieszanki stwórz krążki przy pomocy formy.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). I to wszystko!
Komentarze