Tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszne śniadanie, na które składają się drożdżowe różyczki. Po prostu palce lizać!
Zobacz także: Buraczane naleśniki na słodko w genialnym wydaniu
Składniki:
PorcjeZaczyn
- 5 g drożdże suche
- 140 ml mleko ciepłe
- 1 łyżka cukier drobny
Ciasto
- 350 g mąka pszenna typ 550
- 2 łyżki cukier drobny
- 3 szt. żółtka
- 80 g masło
- 1 szczypta sól
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą przesianą mąkę, cukier oraz sól.
- Następnie dodaj żółtka, rozczyn...
- ...oraz kawałki masła. Uformuj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
- Podziel gotowe ciasto na mniejsze kawałki, po czym je rozwałkuj. Wytnij kółka i ułóż trzy elementy (jak na zdjęciu poniżej). Zwiń w rulon i podziel na pół.
- Ułóż różyczki w formie do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Gotowe różyczki posyp cukrem pudrem. Podawaj m.in. z dżemem. Smacznego!
Drożdżowe różyczkiNawet kwiatki w naszej kuchni rosną na... drożdżach 😍💐PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/257924
Posted by Pyszności on Sunday, June 30, 2019