Drożdżówki z serem domowej roboty

Tym razem mamy dla Ciebie przepis na pyszne drożdżówki z serem domowej roboty. Kiedy je skosztujesz, na pewno się w nich zakochasz!



Zobacz także: Odwrócone ciasto z kiwi idealne na każdą okazję
Składniki:
PorcjeSkładniki na ciasto
- 2 szt. jajko jedno do ciasta, drugie do posmarowania
- 500 g mąka przesiana
- 7 g drożdże instant
- 250 ml mleko letnie
- 120 g masło roztopione
- 50 g cukier puder
Serowa masa
- 35 g masło miękkie
- 85 g cukier puder
- 2 szt. żółtka
- 400 g ser z wiaderka do serników


Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą drożdże, łyżkę cukru pudru, 50 ml letniego mleka oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut.
- W dużej misce umieść resztę: mąki, mleka oraz cukru pudru. Nie zapomnij dodać rozczynu, który przed chwilą zrobiłaś, jajka oraz roztopione masło. Zagnieć na ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę.
- W międzyczasie przygotuj masę serową, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier puder, żółtka oraz ser na serniki. Następnie podziel ciasto na pół. Z pierwszej części rozwałkuj prostokąt, po czym nanieś na niego masę i złóż boki do środka.
- Podziel całość na prostokąty i zwiń jak na zdjęciu poniżej.
- Z drugiej części ciasta wytnij kółka i odstaw na 30 minut. Następnie przy pomocy szklanki zrób w nich wgłębienia i umieść tam masę serową.
- Posmaruj drożdżówki jajkiem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze