Składniki | Sposób przygotowania W misce połącz ze sobą drożdże, łyżkę cukru pudru, 50 ml letniego mleka oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut. W dużej misce umieść resztę: mąki, mleka oraz cukru pudru. Nie zapomnij dodać rozczynu, który przed chwilą zrobiłaś, jajka oraz roztopione masło. Zagnieć na ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę. W międzyczasie przygotuj masę serową, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier puder, żółtka oraz ser na serniki. Następnie podziel ciasto na pół. Z pierwszej części rozwałkuj prostokąt, po czym nanieś na niego masę i złóż boki do środka. Podziel całość na prostokąty i zwiń jak na zdjęciu poniżej. Z drugiej części ciasta wytnij kółka i odstaw na 30 minut. Następnie przy pomocy szklanki zrób w nich wgłębienia i umieść tam masę serową. Posmaruj drożdżówki jajkiem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
|