Duszona szynka z jabłkami

Duszona szynka z jabłkami podana na kolorowych i pysznych warzywach totalnie zawróci Wam w głowach. Wystarczy jeden kęs, aby na stałe zadomowiła się w każdym menu.
Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Serowy makowiec z borówkami
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1200 g szynka wieprzowa
- 4 łyżki olej roślinny
- 2 łyżki suszony majeranek
- 1,5 łyżeczki sól
- 0,5 łyżeczki pieprz
Dodatki
- 1 szt. jabłko
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 3 szt. marchewki
- 2 szt. korzenie pietruszki
- 4 łodygi seler naciowy
- 1 szt. cebula
- 3 łyżki masło
- 400 ml bulion drobiowy
- 3 szt. liście laurowe
- 4 szt. ziele angielskie;
Sposób przygotowania:
- Ponacinaj szynkę w taki sposób, aby powstały w niej kieszonki.
- Polej mięso olejem, po czym dopraw przy pomocy soli, pieprzu i suszonego majeranku.
- W powstałych kieszonkach umieść kawałki jabłka.
- Czas na przygotowanie warzyw. Podziel je w robocie kuchennym.
- Następnie przesyp je do garnka i duś przez kilka minut.
- Po czym dodaj do garnka bulion drobiowy, ziele angielskie i liście laurowe. Nie zapomnij również o wcześniej przygotowanej szynce. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika na 90 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W razie potrzeby podczas pieczenia dolej bulion do garnka. Aby zagęścić sos na koniec, dodaj dwie łyżki masła i wymieszaj. Smacznego!
Komentarze