Egg nog w świątecznym klimacie

Egg nog w świątecznym klimacie to idealny trunek, który umili spotkanie rodzinne. Słodki, oparty na bazie jajek napój, jest bardzo popularny w Stanach i Europie. Dlatego też nie możesz go przegapić!



Egg nog przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Super puszysty sernik na piernikowym spodzie
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 200 ml mleko
- 200 ml śmietanka 30%
- 4 szt. jajka
- 1/2 szkl. cukier
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 100 ml rum/whisky/calvados opcjonalnie
- 6 szczypt gałka muszkatołowa
Dodatki do dekoracji
- 6 szt. anyż
- 6 szt. cynamon
- 6 szt. ozdoby świąteczne


Sposób przygotowania:
- W garnku na palniku pogrzej mleko i śmietankę.
- Następnie zmiksuj w blenderze jajka, cukier i cukier waniliowy.
- Po chwili dodaj do mieszanki wcześniej podgrzane mleko i śmietankę.
- Opcjonalnie możesz dodać również alkohol: rum, whisky lub calvados.
- Dzięki blenderowi próżniowemu egg nog możesz przygotować wieczorem i podać go swoim gościom następnego dnia.
- Umieść w szklance kostki lodu. Następnie przelej mieszankę z blendera i dodaj startą gałkę muszkatołową oraz dekoracje. I gotowe!
Komentarze