Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem to gotowy pomysł na pyszny obiad, kolację czy też przekąskę. Możesz podać ją na wiele ciekawych sposobów i za każdym razem będzie strzałem w 10!



Tym razem smacznego kurczaka połączyliśmy z domowej roboty tortillami. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Zobacz także: Pomysł na krewetki w kremowym sosie
Składniki:
Porcje- 1 szkl. mąka kukurydziana
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 łyżka olej roślinny
- 3/4 szkl. mleko
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka mielony kmin
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 szt. pierś z kurczaka
- 1 szt. czerwona papryka
- 1 szt. biała papryka
- 1 szt. zielona papryka
- 1 szt. czerwona cebula
- 1-2 szt. ząbki czosnku
- 3 łyżki olej roślinny
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania domowej roboty mini tortilli kukurydzianych. W tym celu połącz ze sobą: mąkę kukurydzianą, sól, olej i ciepłe mleko. Stwórz z mieszanki jeden element, owiń go folią spożywczą i odłóż na bok, żeby składniki dobrze się związały.
- Czas przygotować mieszankę przypraw fajitas. W małej misce połącz: chili, kmin mielony, paprykę słodką, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Na blaszce do pieczenia umieść pokrojone w plastry warzywa: białą, czerwoną i zieloną paprykę, czerwoną cebulę, pokrojoną pierś z kurczaka i rozdrobniony czosnek. Nie zapomnij dodać oleju i przyprawy fajitas.
- Teraz dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Podziel wcześniej przygotowane ciasto na mniejsze kawałki. Następnie owiń folią spożywczą i spłaszcz przy pomocy deski do krojenia.
- Każdy placuszek smaż na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony.
- Aby uzyskać kształt łódeczki, ułóż ciepły placuszek na wałku.
- Nafaszeruj każdy placuszek wcześniej przygotowanym farszem. Smacznego!
Komentarze