PrzepisFasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Pyszności
01.07.2020 17:00, aktualizacja: 12.09.2020 17:47

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które kojarzy się nam z kuchnią naszych mam i babć. Nic więc dziwnego, że przepis ten musiał znaleźć się również w naszych zbiorach. Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍

Składniki:

  1. 600 g biała fasola ugotowana
  2. 200 g boczek
  3. 1 łyżeczka cukier
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 400 g pomidory krojone
  7. 400-500 g kiełbasa podwawelska
  8. 1 szt. cebula
  9. 1 łyżeczka słodka papryka
  10. 500 ml woda z ugotowanej fasoli
  11. 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  12. 1 łyżka suszony majeranek
  13. 1 łyżka suszony cząber

Sposób przygotowania:

1. Białą fasolę mocz przez całą noc w wodzie. Następnie gotuj ją ok. 50 minut, pamiętaj aby zachować wodę po ugotowaniu. W garnku połącz ze sobą boczek i kiełbasę. Po chwili dodaj cebulę.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: pokrojone pomidory, majeranek, cząber i słodką paprykę.

Obraz

3. W osobnej misce połącz wodę po ugotowanej fasoli z koncentratem pomidorowym. Mieszankę przelej do garnka.

Obraz

4. Jako ostatnie składniki dodaj białą fasolę, sól, pieprz i cukier. Gotuj 10-15 minut.

Obraz

5. Smacznego!

Fasolka po bretońsku - Pyszności
Fasolka po bretońsku - Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także