Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które kojarzy się nam z kuchnią naszych mam i babć. Nic więc dziwnego, że przepis ten musiał znaleźć się również w naszych zbiorach. Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍
Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana z jajkami
Składniki:
Porcje- 600 g biała fasola ugotowana
- 200 g boczek
- 400 g pomidory krojone
- 400-500 g kiełbasa podwawelska
- 1 szt. cebula
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 500 ml woda z ugotowanej fasoli
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka suszony majeranek
- 1 łyżka suszony cząber
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Białą fasolę mocz przez całą noc w wodzie. Następnie gotuj ją ok. 50 minut, pamiętaj aby zachować wodę po ugotowaniu. W garnku połącz ze sobą boczek i kiełbasę. Po chwili dodaj cebulę.
- Jako kolejne składniki dodaj: pokrojone pomidory, majeranek, cząber i słodką paprykę.
- W osobnej misce połącz wodę po ugotowanej fasoli z koncentratem pomidorowym. Mieszankę przelej do garnka.
- Jako ostatnie składniki dodaj białą fasolę, sól, pieprz i cukier. Gotuj 10-15 minut.
- Smacznego!
Komentarze