Faszerowana biała kapusta

Faszerowana biała kapusta w tym wydaniu kojarzy się nam z gołąbkiem w rozmiarze XXL. Jeśli więc lubisz kuchnię tradycyjną, ten przepis powstał z myślą o Tobie 😍
Nasze danie przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Chlebek z serem pleśniowym
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1 szt. biała kapusta mała
- 300 g mielone mięso z indyka
- 100 g kasza jęczmienna ugotowana
- 1 szt. marchewka
- 2 szt. jajka
- 1 szt. cebula
- 2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 250 ml bulion drobiowy/warzywny
Sos
- 200 g passata pomidorowa
- 3 łyżki śmietana 22%
- 2 łyżeczki przecier pomidorowy
- 1 łyżka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Usuń głąb z kapusty i zrób w niej duże wgłębienie.
- W misce połącz ze sobą: mięso mielone, ugotowaną kaszę jęczmienną, marchewkę, jajka, cebulę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Teraz przenieść farsz do warzywa, po czym umieść kapustę w Ovi i przykryj wcześniej usuniętą końcówką.
- Dodaj bulion drobiowy i piecz kapustę przez godzinę w temperaturze 140 stopni Celsjusza.
- Gotowe danie podawaj z sosem pomidorowym. Smacznego!
Komentarze