Pyszna faszerowana papryka na 3 różne sposoby

Uwielbiam faszerowane warzywa i owoce! Świetnie sprawdzają się na każdą okazję – imprezy, spotkania rodzinne czy też spotkania z przyjaciółmi. Oprócz tego smakują świetnie!

Dzisiaj chciałabym pokazać ci 3 świetne sposoby na faszerowaną paprykę. Dlaczego 3? Ponieważ 1 sposób, to zdecydowanie za mało! Chwytaj więc za składniki i do dzieła.

Przepis poniżej.

papryka-min

I sposób

papryka-1

  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g zmielonej wołowiny
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 230 g sosu pomidorowego
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • starty ser cheddar
  • świeża kolendra

1. Odetnij górę papryki i pozbądź się gniazda nasiennego. Ułóż ją na blaszce do pieczenia.

papryka-3

2. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj wołowinę. Przypraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Kiedy wołowina będzie miała brązowy kolor, dodaj sos pomidorowy i ryż. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

papryka-4

3. Nałóż farsz do wydrążonej papryki. Wierzch posyp startym serem mozzarella. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.

papryka-5

II sposób

papryka-6

  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 230 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 115 cukini pokrojonej w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 115 g pomidora pokrojonego w kostkę
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka oregano
  • starty ser cheddar
  • posiekana pietruszka

1. Odetnij górę papryki i pozbądź się gniazda nasiennego. Ułóż ją na blaszce do pieczenia.

2. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę, pieczarki i cukinię. Przypraw solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidora, ryż i oregano. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

papryka-7

3. Powstały farsz nałóż do wydrążonej papryki. Wierzch posyp startym serem cheddar. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.

papryka-8

III sposób

papryka-9

  • 1 żółta papryka
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka, rozdrobniona na mniejsze kawałki
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • 230 g sosu buffalo
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę

1. Odetnij górę papryki i pozbądź się gniazda nasiennego. Ułóż ją na blaszce do pieczenia.

2. Do miski włóż rozdrobnionego kurczaka, ryż, sos buffalo i seler naciowy. Dokładnie wymieszaj.

papryka-10

3. Przygotowany farsz nałóż do wydrążonej papryki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.

 

Pyszna faszerowana papryka na 3 różne sposoby
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Ala Krauzowicz
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszna faszerowana papryka na 3 różne sposoby
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×