Faszerowana pierś z indyka

Poniżej zobaczysz przepis na faszerowaną pierś z indyka podawaną z sosem pieczeniowym i żurawiną.
Składniki:
Porcje- 1 szt. pierś z indyka
- folia spożywcza
- sól
- pieprz
- 300 g boczek posiekany
- 12 plastrów boczek
- 1 szt. cebula posiekana
- 1/2 szklanki seler naciowy posiekany
- 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki masło
- 3 szklanki chleb pokrojony na kawałki
- 1 łyżka tymianek
- 1/2 filiżanki bulion
- sznurek
- oliwa z oliwek
- żurawina
- sos pieczeniowy do indyka
Sposób przygotowania:
- Rozetnij pierś z indyka, przykryj ją folią spożywczą i delikatnie rozwałkuj. Zdejmij folię i posyp ją z wierzchu solą i pieprzem.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią posiekany boczek. Kiedy będzie chrupiący, dodaj cebulę, seler, czosnek i masło. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając tak długo, aż cebula się zeszkli. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przesyp jej zawartość do miski. Dodaj do niej także kawałki chleba, tymianek, sól, pieprz, bulion i dobrze wszystko wymieszaj.
- Przygotowany farsz równomiernie rozłóż na piersi z indyka, a następnie zwiń ją w rulon i owiń sznurkiem tak, aby się nie rozwinęła.
- Za pomocą pędzelka nasmaruj mięso oliwą z oliwek i umieść rulon na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C i piecz przez 45 minut.
- Po 45 minutach wyjmij pierś z piekarnika i odwiń sznurek. Zawiń mięso w plastry boczku i włóż do piekarnika na dodatkowe 8 minut.
- Po 8 minutach wyjmij rulon piekarnika i pokrój go w plastry.
- Plastry indyka przełóż na talerze. Podawaj z sosem pieczeniowym i żurawiną do mięs i wędlin.
- Smacznego!
Komentarze