Kategorie Dania

Faszerowana pierś z indyka

Poniżej zobaczysz przepis na faszerowaną pierś z indyka podawaną z sosem pieczeniowym i żurawiną.

Faszerowana pierś z indyka
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Faszerowana pierś z indyka
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Rozetnij pierś z indyka, przykryj ją folią spożywczą i delikatnie rozwałkuj. Zdejmij folię i posyp ją z wierzchu solą i pieprzem.
    Rozetnij pierś z indyka, przykryj ją folią spożywczą i delikatnie rozwałkuj. Zdejmij folię i posyp ją z wierzchu solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią posiekany boczek. Kiedy będzie chrupiący, dodaj cebulę, seler, czosnek i masło. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając tak długo, aż cebula się zeszkli. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przesyp jej zawartość do miski. Dodaj do niej także kawałki chleba, tymianek, sól, pieprz, bulion i dobrze wszystko wymieszaj.
    Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią posiekany boczek. Kiedy będzie chrupiący, dodaj cebulę, seler, czosnek i masło. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając tak długo, aż cebula się zeszkli. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przesyp jej zawartość do miski. Dodaj do niej także kawałki chleba, tymianek, sól, pieprz, bulion i dobrze wszystko wymieszaj.
  3. Przygotowany farsz równomiernie rozłóż na piersi z indyka, a następnie zwiń ją w rulon i owiń sznurkiem tak, aby się nie rozwinęła.
    Przygotowany farsz równomiernie rozłóż na piersi z indyka, a następnie zwiń ją w rulon i owiń sznurkiem tak, aby się nie rozwinęła.
  4. Za pomocą pędzelka nasmaruj mięso oliwą z oliwek i umieść rulon na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C i piecz przez 45 minut.
    Za pomocą pędzelka nasmaruj mięso oliwą z oliwek i umieść rulon na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C i piecz przez 45 minut.
  5. Po 45 minutach wyjmij pierś z piekarnika i odwiń sznurek. Zawiń mięso w plastry boczku i włóż do piekarnika na dodatkowe 8 minut.
    Po 45 minutach wyjmij pierś z piekarnika i odwiń sznurek. Zawiń mięso w plastry boczku i włóż do piekarnika na dodatkowe 8 minut.
  6. Po 8 minutach wyjmij rulon piekarnika i pokrój go w plastry.
    Po 8 minutach wyjmij rulon  piekarnika i pokrój go w plastry.
  7. Plastry indyka przełóż na talerze. Podawaj z sosem pieczeniowym i żurawiną do mięs i wędlin.
    Plastry indyka przełóż na talerze. Podawaj z sosem pieczeniowym i żurawiną do mięs i wędlin.
  8. Smacznego!

Uwielbiam indyka, ale pierwszy raz jadłam go przyrządzonego w taki sposób! 🙂 Jest po prostu PRZEPYSZNY i doskonale sprawdzi się na obiad! 😍 😋

Opublikowany przez Pyszności Środa, 14 grudnia 2016
153174