PrzepisDania główneFaszerowana pierś z indyka

Faszerowana pierś z indyka

Faszerowana pierś z indyka
Pyszności
27.08.2018 10:11, aktualizacja: 27.08.2018 11:58

Poniżej zobaczysz przepis na faszerowaną pierś z indyka podawaną z sosem pieczeniowym i żurawiną.

Składniki:

  1. 1 szt. pierś z indyka
  2. folia spożywcza
  3. 3 szklanki chleb pokrojony na kawałki
  4. 1 łyżka tymianek
  5. 1/2 filiżanki bulion
  6. sznurek
  7. oliwa z oliwek
  8. żurawina
  9. sos pieczeniowy do indyka
  10. sól
  11. pieprz
  12. 300 g boczek posiekany
  13. 12 plastrów boczek
  14. 1 szt. cebula posiekana
  15. 1/2 szklanki seler naciowy posiekany
  16. 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  17. 2 łyżki masło
Sposób przygotowania:

1. Rozetnij pierś z indyka, przykryj ją folią spożywczą i delikatnie rozwałkuj. Zdejmij folię i posyp ją z wierzchu solą i pieprzem.

Obraz

2. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią posiekany boczek. Kiedy będzie chrupiący, dodaj cebulę, seler, czosnek i masło. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając tak długo, aż cebula się zeszkli. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przesyp jej zawartość do miski. Dodaj do niej także kawałki chleba, tymianek, sól, pieprz, bulion i dobrze wszystko wymieszaj.

Obraz

3. Przygotowany farsz równomiernie rozłóż na piersi z indyka, a następnie zwiń ją w rulon i owiń sznurkiem tak, aby się nie rozwinęła.

Obraz

4. Za pomocą pędzelka nasmaruj mięso oliwą z oliwek i umieść rulon na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C i piecz przez 45 minut.

Obraz

5. Po 45 minutach wyjmij pierś z piekarnika i odwiń sznurek. Zawiń mięso w plastry boczku i włóż do piekarnika na dodatkowe 8 minut.

Obraz

6. Po 8 minutach wyjmij rulon piekarnika i pokrój go w plastry.

Obraz

7. Plastry indyka przełóż na talerze. Podawaj z sosem pieczeniowym i żurawiną do mięs i wędlin.

Obraz
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także