Faszerowana pierś z indyka

Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozetnij pierś z indyka, przykryj ją folią spożywczą i delikatnie rozwałkuj. Zdejmij folię i posyp ją z wierzchu solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią posiekany boczek. Kiedy będzie chrupiący, dodaj cebulę, seler, czosnek i masło. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając tak długo, aż cebula się zeszkli. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przesyp jej zawartość do miski. Dodaj do niej także kawałki chleba, tymianek, sól, pieprz, bulion i dobrze wszystko wymieszaj.
  3. Przygotowany farsz równomiernie rozłóż na piersi z indyka, a następnie zwiń ją w rulon i owiń sznurkiem tak, aby się nie rozwinęła.
  4. Za pomocą pędzelka nasmaruj mięso oliwą z oliwek i umieść rulon na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C i piecz przez 45 minut.
  5. Po 45 minutach wyjmij pierś z piekarnika i odwiń sznurek. Zawiń mięso w plastry boczku i włóż do piekarnika na dodatkowe 8 minut.
  6. Po 8 minutach wyjmij rulon piekarnika i pokrój go w plastry.
  7. Plastry indyka przełóż na talerze. Podawaj z sosem pieczeniowym i żurawiną do mięs i wędlin.
  8. Smacznego!