Faszerowana rolada z kurczaka

Oto przepis na genialny dodatek do dań, który łączy w sobie same pyszności. To po prostu idealna kombinacja, w której zakochacie się od pierwszego kęsa 🙂
Składniki:
Porcje- 1 szt. cebula posiekana w kostkę
- 2 szt. czerwona papryka posiekana w kostkę
- 1 szt. jalapeño
- 4 ząbki czosnek
- 2 szczypty sól
- 2 szczypty czarny pieprz
- 1 łyżka czosnek w proszku
- 1 łyżka papryka w proszku
- 1 łyżka kumin
- 1 łyżka oregano
- 2 szt. pierś z kurczaka
- 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
- 80 g ser żółty
- 1/3 puszki czerwona fasola
Sos
- 400 g sos pomidorowy
- 2 szt. suszone pomidory
- 50 ml sok z cytryny
- 3 łyżki przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, czerwoną paprykę, jalapeño, czosnek, sól i pieprz.
- Do małej miski przesyp: pieprz, czosnek, paprykę, kumin, oregano i pieprz.
- Do dwóch piersi z kurczaka dodaj połowę przygotowanej mieszanki przypraw. I dokładnie obtocz każdy kawałek mięsa.
- Przetnij pierś z kurczaka na pół i roztłucz przy pomocy tłuczka. W wewnętrznej części rozprowadź podsmażoną paprykę, pokrojonego pomidora i ser.
- Jako ostatni element dodaj czerwoną fasolę i zwiń pierś z kurczaka w rulon. Umieść roladki w formie do pieczenia i piecz je przez 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W blenderze połącz ze sobą sos pomidorowy, suszone pomidory, sok z cytryny, przecier pomidorowy i drugą część mieszanki przypraw.
- Powstały sos nałóż na upieczonego kurczaka i posyp po wierzchu serem. Ponownie włóż do piekarnika (temp. 180 stopni Celsjusza, 5 minut).
- Gotowe roladki możesz podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze