PrzepisDania główneFaszerowana rolada z kurczaka

Faszerowana rolada z kurczaka

Faszerowana rolada z kurczaka
Pyszności
21.03.2018 17:00, aktualizacja: 03.04.2018 14:25

Oto przepis na genialny dodatek do dań, który łączy w sobie same pyszności. To po prostu idealna kombinacja, w której zakochacie się od pierwszego kęsa :)

Składniki:

  1. 1 szt. cebula posiekana w kostkę
  2. 2 szt. czerwona papryka posiekana w kostkę
  3. 2 szt. pierś z kurczaka
  4. 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
  5. 80 g ser żółty
  6. 1/3 puszki czerwona fasola
  7. 1 szt. jalapeño
  8. 4 ząbki czosnek
  9. 2 szczypty sól
  10. 2 szczypty czarny pieprz
  11. 1 łyżka czosnek w proszku
  12. 1 łyżka papryka w proszku
  13. 1 łyżka kumin
  14. 1 łyżka oregano

Sos

  1. 400 g sos pomidorowy
  2. 2 szt. suszone pomidory
  3. 50 ml sok z cytryny
  4. 3 łyżki przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, czerwoną paprykę, jalapeño, czosnek, sól i pieprz.

Obraz

2. Do małej miski przesyp: pieprz, czosnek, paprykę, kumin, oregano i pieprz.

Obraz

3. Do dwóch piersi z kurczaka dodaj połowę przygotowanej mieszanki przypraw. I dokładnie obtocz każdy kawałek mięsa.

Obraz

4. Przetnij pierś z kurczaka na pół i roztłucz przy pomocy tłuczka. W wewnętrznej części rozprowadź podsmażoną paprykę, pokrojonego pomidora i ser.

Obraz

5. Jako ostatni element dodaj czerwoną fasolę i zwiń pierś z kurczaka w rulon. Umieść roladki w formie do pieczenia i piecz je przez 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

6. W blenderze połącz ze sobą sos pomidorowy, suszone pomidory, sok z cytryny, przecier pomidorowy i drugą część mieszanki przypraw.

Obraz

7. Powstały sos nałóż na upieczonego kurczaka i posyp po wierzchu serem. Ponownie włóż do piekarnika (temp. 180 stopni Celsjusza, 5 minut).

Obraz

8. Gotowe roladki możesz podawać z ulubionymi dodatkami.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także